Gå til sidens hovedinnhold

Hit drar vi på sommerferie

Ola og Kari Nordmann velger Mallorca og Kreta når de skal på sommerferie i år. Bedre økonomi og fred i verden gjør også at flere velger å reise på ferie enn i fjor.

Mallorca er uten tvil nordmennenes favoritt-reisemål når vi velger å sette nesen mot sydligere strøk denne sommeren.

Det viser oversikter Saga Solreiser og Ving presenterer ovenfor TV 2 Nettavisen.

- Mallorca er mulighetenes øy. Den har alt fra fjell og uberørte strender, til den trendye storbyen Palma, samt mange populære turist-steder som Alcudia og Magaluf, sier administrerende direktør i Ving, Christian Grønli, til TV 2 Nettavisen.

Men reiseoperatørene ser også en stigende interesse for Hellas.

- For første gang har Hellas gått forbi Spania i popularitet, opplyser Sverre Høven, daglig leder i Star Tour.

Kreta viser seg å være den mest populære blant Hellas' mange øyer. I likhet med Mallorca byr den populære øya på mye annet enn tettpakkede strender og festglade engelskmenn. Uberørte områder, små landsbyer og vakre fjell er bare noe av det Kreta kan skryte av. Dessuten er det et veldig trygt og godt sted for barnefamilier, påpeker Grønli.

Velger utradisjonelle reisemål

Tross Middelshavs-øyenes popularitet, opplever reisebyråene også en økende etterspørsel etter mer utradisjonelle feriesteder.

Bulgaria er blant landene som blir mer og mer populære blant de som velger litt annerledes.

- Bulgaria er veldig i skuddet, og er et land hvor man får utrolig mye valuta for pengene, sier Grønli.

For voksne med en litt bedre økonomi, er Italia på vei opp blant favorittene.

Direkte charter til Florida

De som velger å legge ferien utenfor Europa, velger først og fremst Thailand. Normenn ser ut til å være svært tiltrukket av landet, som er kjent for å være både billig og bra.

Florida viser seg også å være i vinden. Både Star Tour og Ving har åpnet direkte charterturer til Miami, og har allerede merket stor pågang fra sol-hungrige nordmenn.

Bedre råd og fred i verden

Alle reisebyråene TV 2 Nettavisen har snakket med opplever enn mye større pågang og etterspørsel i år enn i fjor.

Sverre Høven tror dette er en kombinasjon av flere faktorer, men peker først og fremst på at folk generelt har bedre råd.

- Folk folk føler seg tryggere på den økonomiske situasjonen enn på lang tid. Renten gjør også at folk har mer penger mellom hendene. Dessuten er det blitt blitt billigere å fly med tanke på alle lavprisaktørene som har kommet på banen, forteller han.

En annen viktig årsak er at mange opplever at det nå er tryggere å bevege seg rundt i verden.

- Etter 11. september opplevde vi to knalltøffe år, hvor markedet ble redusert med nesten 20 prosent. Dette har heldigvis snudd, og vi ser at balansen mellom tilbud og etterspørsel jevner seg ut, sier Grønli. Han fortellet at liknende tall ikke har blitt sett siden midten av 1990-tallet.

I fjor valgte mange å holde seg hjemme fordi de følte seg truet av den ustabile verdenssituasjonen med krig og terrorisme.

Nå ser det derimot ut til at reiselystne nordmenn ønsker seg bort fra vinter og sprengkulde, og hiver seg over fristende sydentilbud.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer