Hjelp til amok-shoppere

Foto: Paul Weaver (TV 2 Nettavisen)

Det er lett å gå over styr når julepresangene skal kjøpes inn. Har du handlet over evne, kan det være greit å vite hvilke rettigheter du har.

18.01.06 10:18

Det nytter ikke å stikke hodet i sanden hvis kredittkortregningene strømmer inn, huslånet skal betales og innboforsikringen løper ut om kun kort tid.

Har du problemer med å betale alle regningene dine, bør du ta kontakt med alle du skylder penger, skriver Forbrukerportalen.no.

Flere muligheter
Forklar situasjonen, og kom med forslag til en løsning. Det kan for eksempel være å dele opp beløpet du skylder, og betale i flere bolker. Du kan også utsette avdraget, eller be om full betalingsutsettelse.

Et annet alternativ når det gjelder lån til bolig, bil og liknende, er å forlenge nedbetalingstiden. Du kan også refinansiere.

Dersom regningen går til inkasso, betyr det at et inkassobyrå har fått oppdraget med å drive inn gjelden din. Kan du ikke betale, eller er uenig i kravet bør du å ta kontakt med byrået så fort som mulig.

Dersom du er uenig i kravet, og din motargumenter ikke er åpenbart grunnløse anses kravet som omtvistet. Det skal da ikke bli drevet til inkasso, men blir oversendt til Forliksrådet for rettslig avgjørelse.

Siste utvei
En betalingsanmerking får du først etter at det blir tatt rettslige skritt for å inndrive kravet. Betalingsanmerkningen skal slettes omgående etter at du har gjort opp for deg. En anmerking skal ikke brukes etter fire år.

Siste utvei hvis du ikke klarer å gjøre opp for deg, er gjeldsordning. Ordningen er noe du i utgangspunktet kun får en gang. I gjeldsordningsperioden må du regne med å ha en svært nøktern levestandard. Du må imidlertid først ha forsøkt å komme til en løsning med de du skylder penger før du kan søke om ordningen.

Perioden varer i fem år, og etter det skal du som hovedregel være gjeldfri.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.