PALO ALTO (Nettavisen): Et steinkast unna hovedgaten University Avenue i det lille bysentrumet i Palo Alto, ligger kontorene til Nordic Innovation House.

Innovasjonshuset, som ble initiert av Innovasjon Norge i 2011, tar sikte på å hjelpe nordiske oppstartbedrifter og selskaper med å få en fot innenfor i Silicon Valley.

- Målet vårt er å få nordiske selskaper til å vokse basert på de mulighetene de har i dette markedet, og bringe verdiene tilbake til Norden, sier regionsdirektør for Amerika i Innovasjon Norge, Gro Dyrnes.

Overrasket over tempoet

Nettavisen møter Dyrnes i lokalene til Nordic Innovation House, som hun er leder for. Innovasjonshuset består også av et kontorfellesskap som er tilgjengelig for medlemmene når de er på besøk.

Regionen som kalles Silicon Valley er kjent som hovedstaden for innovasjon og høyteknologiutvikling. Det er et ekstremt konkurranseutsatt marked, der ting ofte gjøres annerledes enn i Norge.

Det kan virke overveldende for dem som ønsker å prøve seg der, og Gro Dyrnes forteller at det er spesielt én ting som tar håpefulle nordmenn litt på senga.

- Jeg tror det er farten de blir mest overrasket over. Hvor fort du må bevege deg fremover og ta beslutninger og fokusere. Du kan ikke sitte ved pulten din og løse et problem, du må ut å snakke med folk.

Dyrnes forteller at en tommelfingerregel er at hvis man ikke får noen særlige resultater på det første produktet innen 18 måneder, så kan man legge det fra seg. Derfor er lederen for innovasjonshuset klar på viktigheten av å møte forberedt.

- Det er noe som aldri kan understrekes nok. Jo mer du kan vise at du har noe som en kunde hjemme eller markedet hjemme har funnet interessant, og jo bedre du har forberedt pitchen din og forstått hvilket problem du skal løse, jo bedre er det.

Dyrnes sier imidlertid at det er noe norske selskaper etter hvert generelt har blitt flinke til.

- Det har utviklet seg mye, folk kommer mye mer forberedt. Hele startup-økosystemet i Norge har modnet noe voldsomt. De som kommer hit vet hva de driver med, og er gjennomgående framoverlente og positive. De har i veldig stor grad gjort hjemmeleksen sin og vet hva de må gjøre i Silicon Valley.

Vil avlive myte

En myte som fortsatt lever, er drømmen om å hente penger i Silicon Valley. Mange har en tanke om at det bare er å dra dit og skaffe seg finansiering.

- Det at man bare kan komme hit og hente penger, det skjer ikke. Det er verdens mest konkurranseutsatte marked for det, sier Gro Dyrnes til Nettavisen.

Nordic Innovation House prøver å avlive denne myten, og Dyrnes forteller at det heldigvis er færre og færre som nå har den tankegangen.

- Nå er det mange som ser at man ikke kommer til Silicon Valley primært for å hente penger. Men du kommer fordi det er den regionen i verden som har størst kompetanse når det gjelder skalering av teknologibedrifter. Du kommer for å få validering, tilbakemeldinger og partnere, forklarer Dyrnes.

- Du kommer for å bli eksponert for folk som kan stille deg de mest kritiske spørsmålene som du trenger for å vinne det markedet. Og gründerne opplever at de får fart på prosessen, legger hun til.

- Helt nødvendig

Så hva skal til for å lykkes i Silicon Valley? Et veldig sterkt fokus, ifølge Gro Dyrnes.

Regionsdirektøren sier at det er viktig å sikte seg inn på å løse et spesifikt problem eller behov. Norske bedrifter kan ha en tendens til å gå for bredt ut.

- Når det norske markedet sier at de kan gjøre noe like godt med en generell applikasjon, så sier dette markedet at det ikke er troverdig. Du kan nemlig ikke bli best på å løse et problem når du konkurrerer mot andre som kun fokuserer på det problemet, men med et mye større team og med mye mer penger i bunn.

Dyrnes trekker også fram at man må lære av sine feil. Man må klare å justere underveis når tempoet er så høyt som i Silicon Valley. I tillegg er et komplementært lag og store ambisjoner også viktige ingredienser for å lykkes.

- Å sette ambisjonene på et internasjonalt nivå fra dag én er helt nødvendig for å få oppmerksomhet fra et internasjonalt miljø. Veldig ofte sier man at du må gange ambisjonene dine med ti når du kommer fra Norge til denne regionen. Hvis målet var 3000 kunder, må du skru opp til at det skal bli 30.000 i løpet av samme tidsperiode.

Det er også veldig viktig å perfeksjonere salgspitchen sin. «It’s all about how you spin your story» sier Dyrnes.

- Du skal selvfølgelig ikke lyve, men det er lov å understreke de positive tingene. Det handler om å maksimere oppsiden og balansere nedsiden, forklarer hun.

Nordic Innovation hjelper selskaper med blant å åpne dører og finne de rette folkene å snakke med. De oppfatter seg som et slags levende Linkedin.

- Innovasjon Norge i utlandet tar ikke beslutninger om finansiering til norske bedrifter, men forsøker å bidra med sparring og nettverk til alle som viser sannsynlig verdiskaping i Norge, forklarer Gro Dyrnes.

- Men veldig mange trenger bare å bli stilt noen kritiske spørsmål eller bli introdusert til noen i markedet som kan gi en feedback på om dette er noe som kan være interessant her. Vi skal prøve å ha gode kontakter som er relevante for norsk næringsliv, slik at vi kan introdusere dem videre så de får den hjelpen de trenger.