Gå til sidens hovedinnhold

Hjemsøkes av Tønseth-spøkelser

Et EU-krav på 1,4 milliarder kroner er bare et av fem spøkelser som fortsetter å hjemsøke Aker Kværner og konsernsjef Helge Lund.

Felles for alle fem spøkelsene er at de stammer fra tiden da Erik Tønseth var leder for et svært ekspansivt Kværner.

Tønseth gikk av i 1998, men de vanskelige sakene er ikke løst. De fortsetter å utgjøre en trussel mot konsernet. Ifølge Aftenposten er dette de fem verste spøkelsene:

1) Satellittoppskytings-prosjektet Sea Launch, der Aker Kværner eier 20 prosent. Prosjektet har tapt penger lenge, og det er vanskelig eller umulig for Aker Kværner å komme seg ut. Aker Kværner har tapt 1,3 milliarder kroner, men har fortsatt lån til prosjektet på 330 millioner kroner, og garantier for 1,3 milliarder.

2) Philadelphia-verftet i USA. Verftet taper store penger, men Aker Kværner har påtatt seg betydelige forpliktelser overfor myndighetene.

3) Equtaorial Tonopah. Aker Kværner tapte en rettssak om et gruveprosjekt i Nevada, USA. Anker erstatningssummen på over én milliard kroner, men er pålagt å stille sikkerhet for beløpet.

4) EU mener Aker Kværner fikk utbetalt for mye subsidier til Warnow-verftet i Tyskland. Krever tilbakebetalt 1,4 milliarder kroner.

5) Pensjonskassen i England. Her hadde Aker Kværner på det meste en underdekning på mer enn to milliarder kroner. Inngikk i fjor en avtale som reduserer usikkerheten.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk