*Nettavisen* Økonomi.

Høie vil ikke tvinge matvarekjedene til å bli sunnere

Helse- og omsorgsminister Bent Høie bekrefter at Norge omfattes av avtalen EU-kommisjonen signerte tirsdag med legemiddelselskapet Gilead om kjøp av legemiddelet Remdesivir.

Helseminister Bent Høie (H) er ikke fornøyd med å finne sjokolade i barnehøyde i dagligvarebutikken, men vil ikke ha forbud mot slike varer. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Helseminister Bent Høie (H) er ikke fornøyd med å finne sjokolade i barnehøyde i dagligvarebutikken, men vil ikke ha forbud mot slike varer.

02.08.20 11:17

– Det jeg ikke er så fornøyd med, er plassering av usunne varer i butikken slik at man får impulskjøp. Det må bransjen jobbe videre med. Jeg reagerer blant annet på at sjokolade står i barnehøyde der det gjerne er kø til kassene, sier Høie til Aftenposten.

Men et forbud mot sukkerholdige varer ved kassene er ikke aktuelt.

– Jeg har inntrykk av at bransjen er villig til å ta samfunnsansvar. Jeg har fått tydelig tilbakemelding på at vi har felles interesser her. De ønsker jo ikke å ta livet av kundene sine, sier Høie.

Les også: Test av nye varer: – Rema blir åpenbart tatt med buksene nede

Storbritannias statsminister Boris Johnson varslet denne uken at han vil hjelpe britene ned i vekt. Blant tiltakene er forbud mot reklame på TV og nett før klokken 21 for mat med høyt innhold av fett, sukker eller salt. Et annet forslag er å forby søtsaker i nærheten av kassene. Målet er å skjerme barn og unge.

I Norge ble et lignende forbudsforslag lagt i skuffen i 2013 av daværende helseminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Les også: Så mange kalorier sparer du på å velge lettprodukter

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.