Nettavisen har tidligere skrevet om de tre snusbøndene fra Trøndelag som uroer seg for bedriftens fremtid. De frykter at helseministerens planer om å forby nettsalg av snus vil bety spikeren i kista for selskapet.

Snusbøndene fortalte til Nettavisen at de hadde forsøkt å invitere både til gården, uten hell:

– Vi har invitert både landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp) og forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) på besøk. Ingen av dem hadde tid til å komme. Det var i alle fall det svaret vi fikk av pressefolkene, fortalte snusbonde Håvard Dretvik.

– Fikk dere ingen varsel om at dette forbudet ville komme?

– Nei, vi fikk vite om det i mediene. Regjeringen har ikke søkt noen informasjon eller dialog fra oss.

Skal gjøre alt for å stanse planene

Nå får de støtte av stortingsrepresentant Bård Hoksrud fra Fremskrittspartiet:

– Jeg skjønner godt at bøndene er frustrerte. Denne bedriften burde vært Senterpartiets kjæledegge, sier han og viser til at bøndene produserer lokalt, bærekraftig og økologisk.

Han mener regjeringen svikter de som skaper arbeidsplasser i Norge:

– De gjorde det samme med lakseskatten, der de kom med de nye reglene uten å ha snakket godt nok med bransjen i forkant. Forutsigbarheten for folk som skaper arbeidsplasser i dette landet har jo forsvunnet helt, det er rett og slett forferdelig arrogant, tordner Hoksrud.

– Vi skal kjempe for snusbøndene og gjøre alt vi kan for å stanse planene om et slikt forbud, slår Bård Hoksrud fast:

– Jeg skal jobbe for at Snusbonden blir invitert til Stortinget når helse- og omsorgskomiteen skal diskutere forslaget. Hvis ikke det går, skal jeg finne en alternativ løsning, lover han.

– Skal få komme med innspill

Forslaget burde ikke komme som noen overraskelse, mener statssekretær Ole Henrik Krat Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet:

– Tobakkskadeloven har i mange år hatt som formål å begrense helseskader ved å redusere forbruket og bidra til å oppnå et tobakksfritt samfunn på sikt. Sett i lys av dette, kan det ikke være overraskende at det foreslås nye reguleringer på dette området, sier han til Nettavisen.

Selv om statsrådene til dags dato ikke har besøkt de tre snusbøndene i Trøndelag, så skal bøndene få delta på høringsrunden.

– Forslag om forbud mot fjernsalg som er varslet i folkehelsemeldingen vil bli sendt på ordinær høringsrunde, slik at snusbønder og andre interessenter kan komme med sine innspill, forteller statssekretæren.

Norge er med i Tobakkskonvensjonen og har forpliktet seg til å ikke la seg påvirke av tobakksindustrien. Nettavisen har derfor spurt departementet om hvordan de vil forholde seg til innspill fra tobakksindustrien i høringsrunden:

– Innspillene vil bli tatt imot på lik linje med høringssvar fra andre aktører, og bli en del av den helhetlige vurderingen, svarer departementet i en e-post.