Den norske kroner har fått kraftig juling fredag etter børsuroen og et betydelig fall i oljeprisen.
På det svakeste fredag kostet én dollar rundt 10,60 kroner. Det siste året har kronen svekket seg nær 20 prosent mot dollaren og 18 prosent mot euroen.
Vår lille valuta, kronen, er særlig utsatt når det stormer i markedene fordi aktørene skyr risiko i usikre tider. Norske krone er ikke en sikker havn når det stormer.
Les også: Storbank vakler
– Virkelig bekymret
– Dette er et tegn på at nå er markedet virkelig bekymret, sier senioranalytiker Dane Cekov i Nordea Markets til Nettavisen.
Nå er nok en storbank rammet:
– Når Deutsche Bank, en av verdens største banker, har så store problemer som nå, skaper det stor bekymring. Det gjør at det er de store valutaene som styrker seg.
Da snakker vi dollar, yen og sveitsiske franc.
Les også: Nå er sydenferiene mye dyrere
– Under hardt press
For Norge er dette dårlig nytt:
– Den norske kronen er under hardt press, noe som Norges Bank prøver å gi en krykke ved å heve renten – uten at det til nå har ønsket effekt, sier Cekov.
Under ser vi hvordan kronen har svekket seg mot dollar (stigende graf), men at kronen har styrket seg noe utover dagen.
Cekov mener likevel Norges Bank gjør sitt for å få det til, vi så også en svak styrking da det torsdag ble kjent at styrtingsrenten ble hevet til 3,0 prosent.
Les også: Slår alarm om kronen: – Kan bli en smertefull hestekur
Bensin blir dyrere
For alle nordmenn som planlegger USA-ferie, er selvsagt den svake kronen dårlig nytt. Det gjelder selvsagt en rekke handelsvarer.
– Det er det! Utviklingen går feil vei for vår del. Både den norske kronen og euroen blir «underdogs» sammenlignet med de store valutaene.
Cekov sier det er vanskelig å spå om fremtiden og ringvirkningene av bankkrisen.
Siden olje og bensin handles på verdensmarkedet i dollar, vil bensinprisen her hjemme øke.
Les også: Bensinpriser langt over 20 kroner literen
USA – en dårlig deal
En svakere krone mot dollar betyr over tid at det vi kjøper fra USA blir dyrere. Nordmenn på USA-ferier får 10 prosent dyrere ferieutgifter sammenlignet med i fjor bare på grunn av valutakursene. I tillegg kommer den generelle prisveksten i USA, som har vært sterk.
Norske varer blir derimot mer konkurransedyktige sammenlignet med amerikanske varer når kronen svekker seg.
Har du plassert penger i det amerikanske aksjemarkedet, blir verdien av aksjeplasseringene større i norske kroner når kronen svekker seg. De som har lånt i dollar, får derimot svi, fordi lånet i norske kroner øker.
Langt fra gammel storhetstid
Og problemene i USA har smittet over på Europa. Den tyske storbanken Deutsche Bank er langt fra så solid og lønnsom som man kunne tro.
Deutsche Bank stupte over 11 prosent på Frankfurt-børsen fredag. I forkant av fallet har det vært en kraftig prisøkning for å forsikre seg mot at Deutsche Bank misligholder gjelden sin.
Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets sier at markedet går etter de dårligst drevne bankene og at Deutsche Bank lang tid slitt med lønnsomheten.
På spørsmål om Olsen frykter en ny finanskrise som i 2008-2009, svarer han.
– Finanskrisen var et utslag av mange dårlige lån og en soliditetskrise. Nå er det mer utslag av banker som har drevet med dårlig lønnsomhet, men de fleste europeiske bankene har økt inntjeningen som følge av økte renter.