*Nettavisen* Økonomi.

Holder renta lav lenge

Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX

Sentralbanksjef Svein Gjedrem holder Norges Banks styringsrente uendret, og signaliserer samtidig en lav og uendret rente i lang tid fremover.

03.11.04 14:43

Norges Bank holder sin styringsrente uendret på rekordlave 1,75 prosent.

Det var også den entydige forventningen i finansmarkedet, før dagens rentemøte, der Norges Bank også presenterte sin inflasjonsrapport, hvor sentralbanken redegjør for sitt syn på norsk økonomi fremover.

Sentralbanken ser for seg en styringsrente på mellom 1,25 og 2,25 prosent i begynnelsen av mars neste år. Det betyr med andre ord at slingringsmonnet er like stort over som under dagens rente. Dette gir et signal om at Norges Bank ikke tror på renteendring i nær fremtid.

Norges Bank skriver også at man denne gangen ikke så noe klart alternativ til uendret rente - altså enda et signal om flat rente fremover.

Sentralbanken gjentar også sitt tidligere utsagn om at man ikke bør ligge i etter andre sentralbanker i å heve renten fra dagens lave nivå.

De siste to årene har Norges Bank kuttet styringsrenten hele ti ganger, fra 7,00 prosent til dagens historisk lave nivå på 1,75 prosent.

På grunn av at prisveksten har holdt seg ekstremt lav i Norge, har det vært ventet at Norges Bank vil holde renten lav lenge for å gi gass til økonomien.

I dagens rentemelding gjentar Norges Bank sitt tidligere budskap om at man på den ene siden har svært lav prisvekst, som trekker i retning av lav rente, men at det også er høy vekst i norsk økonomi, boliginvesteringer, og i husholdningenes lån - faktorer som trekker mot høyere rente.

Sentralbanken ser ikke ut til å legge vekt på at prisveksten tok seg opp den siste måneden.

Reaksjonene i finansmarkedene er særdeles avmålte, ettersom det var ventet uendret rente. Markedsrentene falt marginalt etter at tallene kom. Etter en drøy halvtime er kronen uendret mot dollar, og marginalt svekket mot euro.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.