*Nettavisen* Økonomi.

Holder renta på 2,5 prosent

Sentralbanksjef Svein Gjedrem rører ikke den rekordlave renta. Høyst trolig kan du også glede deg over lave renter i lang tid fremover.

29.10.03 14:37

Norges Bank holdt styringsrenta uendret på 2,5 prosent ved dagens hovedstyremøte.

Samtidig opprettholdes den nøytrale grunnholdningen som tilsier at det er like sannsynlig at inflasjonen havner over som under 2,5 prosent på to års sikt med dagens rente.

På godt norsk betyr det at rentefesten etter all sannsynlighet er over, og at sentralbanksjef Svein Gjedrem venter an utviklingen før det vurderes renteoppgang.

- Jeg tar Norges Banks beslutning på hovedstyremøtet i dag om uendret rente til etterretning. Renten er redusert med 4,5 prosentpoeng siden statsbudsjettet ble vedtatt i desember i fjor. Kronekursen har svekket seg med rundt 13 prosent mot euro siden begynnelsen av året. Rentenedgangen i 2003 har vært et viktig bidrag for å stabilisere utviklingen i arbeidsledigheten og trygge arbeidsplassene i konkurranseutsatt sektor, sier finansminister Per-Kristian Foss i en kommentar til rentebeslutningen.

I sin begrunnelse for rentebeslutningen fremhever Norges Bank at rentedifferansen mot utlandet nå er mindre enn tidligere, samtidig som det har kommet klare signaler om bedring i internasjonal økonomi.

Det var på forhånd ventet at både renta og grunnholdningen ble holdt uendret.

- Beslutningen fra Norges Bank var akkurat som ventet. Vi tror ikke renta kommer opp før i juni neste år, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DnB, til TV 2 Nettavisen.

TV 2 Nettavisen kommer tilbake med mer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.