*Nettavisen* Økonomi.

Holder renta rekordlav

Sentralbanksjef Svein Gjedrem holder renta på rekordlave 1,75 prosent. Samtidig står døren fortsatt åpen for flere rentekutt.

26.05.04 15:45

Styringsrenta holdes uendret på 1,75 prosent. Det ble klart etter Norges Banks hovedstyremøte onsdag.

Samtidig har sentralbanksjef Svein Gjedrem bestemt seg for å holde grunnholdningen på såkalt «easing bias». Det betyr at sentralbanken holder det som mest sannsynlig at inflasjonen vil havne under 2,5 prosent to år fram i tid med dagens rente. På godt norsk tilsier det at Gjedrem mener et nytt rentekutt er det mest sannsynlige utfallet.

Norges Bank skriver i sin begrunnelse at styrkingen av den norske krona har trukket i retning av et nytt rentekutt, mens en stabilisering i inflasjonen har trukket motsatt vei.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Christian Steffensen

"Hovedstyret har kommet til at det er riktig å holde renten uendret nå. Hovedstyret har da avveid på den ene siden hensynet til å bringe inflasjonen tilbake til målet og å stabilisere inflasjonsforventningene og på den andre siden risikoen for at veksten i produksjonen etter hvert kan bli for sterk. (..) Utsiktene for inflasjonen i Norge tilsier at vi ikke vil ligge i forkant når rentene i andre land justeres opp", skriver sentralbanksjefen i sin begrunnelse.

Det var på forhånd ventet at Norges Bank ville holde renta uendret og opprettholde den lempende grunnholdningen.

- At det ikke ble rentekutt var det vi holdt som mest sannsynlig. Lite har endret seg siden det forrige rentemøte og siden de ikke kuttet da, er det naturlig at de heller ikke gjør det nå, sier sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

Norges Bank skriver videre at det ikke var aktuelt å heve renta nå. Hovedalternativene som ble vurdert var enten å redusere renta med 0,25 prosentpoeng eller å holde renta uendret.

På en pressekonferanse i kjølvannet av rentemøtet onsdag gjorde Gjedrem det klart at den videre utviklingen i kronekursen vil være avgjørende for rentesettingen framover.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag