*Nettavisen* Økonomi.

Holder renten uendret

Rentedommen har falt, og sentralbanksjef Svein Gjedrem holder styringsrenten på to prosent.

11.08.05 14:36

I forkant så ni av ni økonomer for seg en uendret rente etter dagens møte i Norges Bank, ifølge TDN Finans. Og ekspertene hadde rett, for sentralbanksjef Svein Gjedrem har bestemt at renten i Norge skal være uendret i denne omgang.

Det er målet om å få prisveksten opp mot inflasjonsmålet, i kombinasjon med at kronekursen styrket seg etter rentehevingen ved forrige møte i juni, som holder renten på to prosent.

- Utfallet var akkurat som ventet, og teksten ellers gir ingen signaler om hva som skal skje på neste møte. Det kan bety at det ikke vil skje noe da heller, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Holder på tidligere plan
«Hensynet til å bringe inflasjonen tilbake til målet på 2,5 prosent og forankre inflasjonsforventningene taler for en fortsatt lav rente», skriver Norges Bank i en pressemelding torsdag.

Gårsdagens inflasjonstall viste at prisveksten fortsatt er lav, og noe lavere enn det Norges Bank har lagt til grunn. Derfor holder Gjedrem på formuleringen at renten gradvis, i små og ikke hyppige skritt, kan bringes opp mot et mer normalt nivå

I inflasjonsrapporten som ble presentert 30. juni, konkluderte Sentralbanken med at renten i perioden frem til neste inflasjonsrapport 2. november bør ligge i intervallet 1,75 til 2,75 prosent.

«Ny informasjon siden forrige rentemøte gir ikke grunnlag for å avvike fra den renteutviklingen vi så for oss i siste inflasjonsrapport,» skriver Norges Bank i pressemeldingen.

Dermed er det i alle fall så godt som sikkert at neste renteheving ikke kommer før i november. Spørsmålet blir om rentehevingen skyves enda lengre ut i tid.

Reddes av oljen
Den sterke kronen gir også grunn til bekymring. I løpet av de siste månedene har kronen ligget godt under åtte kroner mot euro. Men ifølge Aamdal balanseres dette av sterk oljepris.

- Samtidig som kronen holder seg sterk, har vi også rekordhøye oljepriser. Det trekker i sandre retning i forhold til en sterk krone og lav inflasjon. Høy oljepris bidrar til å øke aktiviteten, og vil trekke opp inflasjonen på lengre sikt, mener Aamdal.

Ved sist møte hevet Norges Bank renten med 0,25 prosentpoeng. Før det hadde styringsrenten ligget uendret helt siden mars 2004, på rekordlave 1,75 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag