Gå til sidens hovedinnhold

Hotell i særklasse

Jølster, som angivelig har dårlig kommuneøkonomi, vil gi millioner til et hotell. Nå stenger konkurrenten i protest. Slik fungerer aktiv næringspolitikk i praksis.

(NA24-KOMMENTAR): Regjeringen har fått mye tyn fordi man ser så lite til det som skulle være den nye og aktive næringspolitikken.

Men av og til kommer det små drypp som viser hva aktiv næringspolitikk i praksis er - nå sist fra Jølster i Sogn og Fjordane.

Her har kommunestyret, hvor Senterpartiet har 11 av 25 representanter, bestemt seg for å gi 3 millioner kroner til nye eierne som vil bygge ut Skei Hotel, melder lokalavisen Firda.

Dette har gjort Ottar Øygard hos konkurrenten Jølster Hotell i den andre enden av Jølstravatnet så hoppende sint at han nå stenger hotellet sitt et halvt år i protest, og vurderer å gjøre protesten permanent. Han peker på at han gjennom ni år som eier har investert millioner i det over hundre åre gamle hotellet – uten støtte fra kommunen.

Øygard har nå meldt seg ut av Senterpartiet etter 20 år som medlem.

Fattig kommune¿
Pengene til satsningen på Skei Hotel er ren gave, ikke lån og ikke aksjekapital. De kommer fra en kommune som har så dårlig økonomi at den står på den såkalte svartelisten (ROBEK-listen) over kommuner som må ha statlig godkjennelse for å låne penger eller inngå langsiktige leieavtaler. Men å gi bort penger, det kan de tydeligvis.

Mottagerne er vel fattige slitere da? Ikke akkurat.

¿ rike mottagere
De tre som står bak hotellplanene er Steinar Dvergsdal, Hallvard Viken og Ivar Helgheim. Dvergsdal er senterpartimann og en av toppene i landbrukssamvirket, Viken driver den lokale souvenirbutikken, som angivelig er Norges største, og den utflyttede Jølster-mannen Ivar Helgheim eier Dr Fürst Medisinsk Laboratorium.

Ifølge Kapitals rangering av Norges rikeste hadde Helgheim i fjor en anslått formue på 910 millioner kroner. Dvergsdal og Viken har de siste årene knivet om formuetoppen på ligningslistene i Jølster.

Det er altså rike og mektige menn med gode kontakter som nå får gaver av kommunestyret. Ikke rart at Firda på lederplass lurer på om Skei Hotel er blitt et «Hotell i særklasse».

Uansett: Når senterpartifolk presser på for høyere skatter for å styrke kommunesektoren, så vet du altså hvordan partiet i praksis vil forvalte skattepengene dine.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:
Jobbe lenger for futen?
Kan vi slippe maset nå?
Skatteløfte med jugekors
Kamp for arbeidsledighet
Mangler ikke penger
Fagre ord eller bunnlinje?
Toppskatt og revolusjon
Forfatter på bærtur
Fant smutthull i eget tak
Slutt på gratis penger
Lukkeligaen rir igjen
Daytradere gjør alt galt
Den skumle proteksjonismen
Stanken fra Stolt
40 år med sabotasje
Voksende opsjonsskandale
Møttes for å gå rundt grøten
Venstrevind løyet
Rett venstre fra Brasil
Klart for lønnsfest

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken