*Nettavisen* Økonomi.

Høy oljepris redder ikke pensjonen din

Foto: (Foto: Jørgen Berge/TV 2 Nettavisen)

Den skyhøye oljeprisen er ingen garanti for at din og min pensjon er sikret for all framtid, ifølge finansminister Per-Kristian Foss (H).

I et intervju med Aftenposten slår Foss tilbake påstandene fra LOs sjeføkonom Stein Reegård, som mener beregningene fra den statlig oppnevnte Pensjonskommisjonen er gått ut på dato. Ifølge Reegårds beregninger vil oljefondet være dobbelt så stort i 2050 som det Pensjonskommisjonen har lagt til grunn, og årsaken er høyere oljepriser.

- At vi klarer å dekke pensjonsutgiftene i dag og noen år framover, er ingen indikasjon på hvordan det vil gå i årene lenger framover, sier Foss til Aftenposten.

Foss mener hovedproblemet er at vi lever lenger og jobber mindre.

- En forskjell i oljeprisen på 30-40 kroner per fat gir likevel ikke store utslag i forhold til de demografiske utfordringene, sier finansministeren, som fastholder at det er behov for betydelige innstramninger i norsk økonomi for å kunne greie å dekke framtidas pensjonsutbetalinger.

Bruker vi for optimistiske prognoser, kan det føre til at innstramningene rammer plutselig og brutalt, i stedet for at de innføres gradvis over tid, påpeker Foss.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.