Høybråten gir ikke opp nordisk alkoholframstøt

Sosialminister Dagfinn Høybråten (KrF) gir ikke opp forsøket på å samordne alkoholavgiftene i Norden selv om svenskene kommer til å senke vinavgiften.

Den svenske regjeringen skal ha gitt opp kampen for å beholde alkoholavgiften på vin på dagens nivå, ifølge avisen Svenska Dagbladet.

For å tekkes EU-kommisjonens krav om lavere avgifter, planlegger regjeringen å legge fram et forslag til våren. Trolig vil avgiften senkes med fem kroner per liter innen sommeren neste år.

- Det viser berettigelsen av at vi får på plass en felles nordisk strategi overfor EU, sier Dagfinn Høybråten til NTB via sin informasjonsavdeling.

Han opplyser at de nordiske lands sosialministere skal møtes 18. oktober i København for å drøfte et forslag til felles tiltak og strategi fra en ekspertgruppe. Dette er en oppfølging av et nordisk ministermøte på Island, hvor statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) tok initiativet til en felles nordisk alkoholpolitikk.

Ikke nedsettelse

Høybråten konstaterer at den svenske regjeringen ikke har foreslått noen avgiftsreduksjoner på alkohol i statsbudsjettet som ble lagt fram fredag.

I flere år har EU-kommisjonen truet med å stevne svenskene inn for EUs domstol for å tvinge fram lavere avgifter. I desember 2001 ble avgiften senket med drøyt fem kroner per liter, men det var ikke nok. EU krevde nok et kutt på fem kroner. Kommisjonens mål er at avgiftene på øl og vin skal være omtrent like høye.

Kundeflukt

I tillegg til EU-kommisjonens krav sliter svenskene med kundeflukt fra det statlige vinmonopolet til billigere naboland med ukontrollert omsetning av sprit. Det er i praksis ingen begrensning på hvor mye alkohol til eget forbruk man kan ta med fra ett EU-land til et annet. En svensk utredning tar til orde for å møte konkurransen med lavere spritavgift.

I Finland satte de ned spritavgiftene i vår, men vurderer å sette den opp igjen på grunn av de alarmerende konsekvensene.

Dagfinn Høybråten har tidligere sagt til NTB at man nærmest bestiller en økning i alkoholforbruket, antall ulykker, voldshandlinger, annen kriminalitet og fyllekjøring ved å sette ned spritavgiften så mye som Finland har gjort.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag