- Nå begynner virkelig alvoret å komme, sier Tor Svelland.

Svelland har mer enn 25 års erfaring fra råvare- og energihandel og er tidligere toppsjef i John Fredriksens management-selskap, nå driver han sitt eget hedgefond. I et intervju med Dagens Næringsliv peker han på at tilgangen til energi er for knapp til å matche den globale etterspørselen. Han nevner flere momenter som tilsier at denne situasjonen vil vare en stund.

Les også: Problemet ingen snakker om: Alle vil ha mer strøm, men all strømproduksjon er hatet

Rådyr gass og stans i kulleksport

Som kjent er de høye strømprisene i Norge og Europa forårsaket av en blanding av klimatiske forhold og redusert tilgang på energiressurser, som har fått prisene særlig på gass til å fyke i været. En rekke eksperter har uttalt at gassprisene i det europeiske markedet er den største enkeltårsaken til uvanlig høye norske strømpriser.

Samtidig stenger Tyskland ned sine kjernekraftverk, uten at etterspørselen etter energi er erstatt av en tilsvarende tilgang på fornybar energi - og i tillegg er krisen i forholdet til Russland, Europas største gassleverandør, fortsatt uløst. Gass er stadig den største kilden til kraftproduksjon i Europa.

Les også: En halv million kunder må vente på strømstøtten: - Vi kan ikke legge ut en milliard

Svelland mener at disse tendensene blir enda tøffere framover. I forrige uke uttalte verdens største kulleksportør, Indonesia, at leveranser til utlandet i januar kan stanse helt opp fordi myndighetene frykter at hjemlige kraftverk går tomme.

– Vi har sagt lenge nå at det er for lite forsyninger, fordi det ikke er investert nok på tilbudssiden, verken i metaller eller olje. Men nå er vi over på noe nytt: Nå sier plutselig landet at det ikke kan eksportere. Etterspørselen er der fortsatt, men tilbudet er borte. Dette er dritalvorlig, sier Svelland til DN.

Les også: Fikk strømregning på 18.000 kroner: - Da bannet jeg høyt

- Svært lite å gå på

Svelland peker også på knapp tilgang på olje. Mens oljeinvesteringene i en årrekke har gått kraftig ned i takt med en vridning mot investeringer fornybar kraft, er etterspørselen på vei mot nivået før pandemien, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA). Det vil si om lag 100 millioner fat per dag.

Mexico har varslet stopp i oljeeksport fra 2023, og kutt er varslet i Libya. OPEC+-landene, anført av Saudi-Arabia og Russland, øker produksjonen, men ikke nok, tror Svelland, anslår at kapasiteten i realiteten er mindre enn markedet tror.

– Går du videre opp til 102 millioner fat, så trekker du dramatisk på lagre som allerede er tomme. Kommer du opp i 104, står vi overfor en situasjon som vi kan betegne som dramatisk, sier han.

Les også: Høyeste prisstigning på 33 år