Gå til sidens hovedinnhold

Høyere oljepriser ga kjempehopp for Equinor

Sterk kontrakt fra fjorårets skrekk-kvartal. Equinor mer enn doblet kontantstrømmen til tross for lavere produksjon.

Onsdag presenterte Equinor resultatene for andre kvartal i år.

Equinor la frem et justert driftsresultat på 4,64 milliarder dollar, eller rundt 40,8 milliarder kroner, for perioden. Det er langt bedre enn fjorårets skrekkelige resultat på 350 millioner dollar, som reflekterte «det mest dramatiske kvartalet i oljemarkedets historie».

Det gode kvartalet blir sterkt preget av høyere olje- og gasspriser. Et fat brentolje kostet i snitt 68,8 dollar i perioden. Det er langt bedre enn fjorårets snittpris i Q2 på 29,2 dollar. Prisen Equinor fikk for gassen i det europeiske markedet var også i snitt 237 prosent høyere enn i samme periode i fjor.

- Vi leverer et sterkt resultat i andre kvartal. God operasjonell drift og kontinuerlig fokus på verdiskaping har gjort at vi skaper høyere verdi fra økte råvarepriser. Streng kapitaldisiplin og en netto kontantstrøm på mer enn 4,5 milliarder dollar, reduserer gjeldsgraden vår til 16,4 prosent og gjør oss robuste for volatilitet i råvareprisene framover, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor ASA.

Equinors justere resultat for halvåret er 10,1 milliarder dollar, over fire ganger så høyt som tilsvarende resultat i samme tidsrom i fjor på 2,4 milliarder dollar.

Les også: 70 prosent flere personskader hos Equinor i andre kvartal: – Alvorlig

Produserte mindre olje og gass

De gode resultatene kommer på tross av at Equinor leverer en samlet egenproduksjon av olje og gass som er lavere enn i samme periode i fjor. I andre kvartal i fjor produserte Equinor 2,011 millioner fat oljeekvivalenter per dag, mot 1,997 millioner fat oljeekvivalenter i denne perioden.

Likevel leverte Equinor en kontantstrøm på 6,54 milliarder dollar fra drift før skatt som var mer mer enn dobbelt så stor som fjorårets kontantstrøm på 2,36 milliarder.

Equinor begrunner produksjonsnivået med høyt planlagt vedlikehold, salg av Bakken-feltet i USA, samt nedstengningen av Hammerfest LNG-anlegget. Samtidig har volumene som har blitt borte delvis blitt erstattet av høyere produksjon fra Johan Sverdrup-feltet samt høyere fleksible gassvolumer for å realisere de høye oljeprisene i markedet.

Produksjonen totalt i 2021 er anslått til å bli to prosent høyere enn 2020-nivået.

Svakere fornybar-resultater

Selskapets egenproduksjon av fornybar energi gikk også ned for kvartalet, fra 304 GWh i fjor til 282 GWh i år. Endringen skyldes mindre vind enn i fjor.

Fornybar energi leverte et justert driftsresultat på minus 31 millioner dollar, ned fra minus en million dollar i samme periode i fjor.

Selskaper skriver at utviklingen knytter seg til et høyere aktivitetsnivå og høyere kostnader i prosjektene, hovedsakelig knyttet til Empire Wind og Beacon Wind utenfor østkysten av USA. Høyere aktivitetsnivå i USA, Storbritannia og Asia har økt kostnadene ved å drive forretningsutvikling, skriver Equinor.

Les også: Før var hun blant lederne i leteavdelingen til Equinor. Nå har Gunn Kari Hygen (73) meldt seg inn i MDG: – Vi må stoppe oljeletingen i dag

Kvittet seg med USA-olje og kjøpte mer fornybar

Gjennom halvåret har Equinor solgt og kjøpt en rekke eiendeler i utlandet:

  • I april solgte Equinor sine eiendeler i det landbaserte Bakken-feltet i North Dakota og Montana til Grayson Mill Energy for rundt 819 millioner dollar. Feltet ble et pengesluk for Equinor, som bare i 2020 kostet selskapet 42 milliarder kroner i bokførte tap.
  • I februar solgte Equinor 10 prosent av sine eiendeler i vindparken Dogger Bank A og B til Eni for 285 millioner dollar.
  • I januar solgte Equinor halvparten av sine eiendeler i Empire Wind og Beacon Wind til BP for 1,2 milliarder dollar. BP og Equinor etablerte et strategisk partnerskap for videre vekst innen offshore vind i USA.
  • I mai kjøpte Equinor 100 prosent av aksjene i den polske fornybarutvikleren Wento fra investeringsfondet Enterprise Investors for 117 millioner dollar.
Les også: Equinor med gigantsatsing på fornybar energi - vil investere nær 200 milliarder på fem år