Normalt bør mengden vann i norske vannmagasiner øke jevnt fra snøsmeltingen starter, til vintersesongen begynner.

Men i år er det annerledes: For 7. uke på rad melder NVE at mengden vann i norske vannmagasiner faller, og nærmer seg nå det laveste nivået som er registrert de siste 20 årene.

Ukjent strømeffekt: Dyr strøm gir dobbel smell for lommeboka

Tappes når det bør fylles opp

I forrige uke falt mengden vann med 1,6 prosentpoeng - fra 64,9 til 63,3 prosent. Normal på denne tiden av året er fyllingsgraden 83,6 prosent.

Det laveste nivået som noen gang er målt ved inngangen til vinteren er 65,3 prosent - noe som betyr at Norge nå fremover er helt avhengig av en våt høst.

Hvis Norge rammes av strømkrise, slår en kriseplan inn. Den er hemmelig

NVE melder at det både i forrige uke, og denne uke, er forventet at det vil renne rundt 60 prosent mindre vann inn i vannmagasinene enn normalt.

Ifølge NVEs tall er vannstanden i 2 av 5 regioner nå under det laveste som er målt, mens det nærmer seg historisk bunnivå i et til. Samtidig er vannsitasujonen god i Nord-Norge, som gjør at de får betydelig lavere priser enn resten av landet.

- Høyeste prisen noen gang

Ifølge NVE har prisen på strøm også vokst gjennom den samme perioden:

- Utviklingen i den hydrologiske situasjonen, kombinert med økende brensels- og kvotepriser har bidratt til at den gjennomsnittlige ukeprisen sør i Norge har økt for 7. uke på rad. I uke 37 var den gjennomsnittlige kraftprisen på 113 øre/kWh i de tre sørligste områdene. Dette er den høyeste ukesprisen vi har hatt i sørlige Norge noen gang, skriver NVE.

Lite regn og vind har vært av de viktigste forklaringene til at vannmagasinene tappes. De første høststormene er meldt denne uka, men det ser så langt ikke ut til å gjøre virkelig betydelig innhugg i strømprisen.

Dansk vindkraft er ventet å ta seg kraftig opp på torsdag, noe som sender prisene i Danmark ned over 50 prosent, men spotprisen på Østlandet på torsdag er fortsatt ventet å være rundt én kroner per kWh.

Prisen økte 18.000 prosent, så forsvant strømmen. Kan det skje i Norge?