Gå til sidens hovedinnhold

Høyeste strømpris på to måneder

Strømprisen er på vei opp igjen. Tørt vær sørger for oppgang på kraftbørsen, og i dag ligger prisen på sitt høyeste nivå på to måneder.

Den såkalte systemprisen på kraftbørsen ble notert til 28,4 øre per kilowattime mandag. Det er den høyeste registrerte dagsprisen siden 15. august.

Selv om frykten for en ny strømkrise har dempet seg, reagerer markedet fortsatt når regnet uteblir.

- Kaldt og tørt
- Det er meteorologiske forhold i det vesentlige. Det har vært tørt og kaldt den siste uken, i tillegg har det blitt meldt en temperatur tre grader under det vanlige for de nærmeste dagene, sier informasjonsdirektør på Nord Pool, Hartvig Munthe Kaas, til TV 2 Nettavisen.

Samtidig med at regnet har uteblitt, preges ressurssituasjonen i Norden av at flere kjernekraftverk i Sverige fortsatt ikke har satt i gang produksjonen.

- Store revisjonsarbeider på vesentlige produksjonsanlegg har også bidratt til høyere strømpriser enn normalt, bekrefter Munthe Kaas.

Venter høy vinterpris
Mindre nedbør enn normalt gjør også at prisforventningene stiger. Terminkontraktene på Nord Pool har steget de siste dagene, og nå venter aktørene i markedet at prisene i snitt vil ligge over 30 øre gjennom oktober og november.

Så sent som for en uke siden ventet markedet at snittprisen i oktober og november ville holde seg på 27 øre per kilowattime.

Også prisforventningene for perioden fra januar til april har steget betraktelig den siste uken. Tidlig i forrige uke ventet markedet en snittpris på 29,8 øre per kilowattime. Nå ventes prisen å ende i overkant av 34 øre.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året