ARENDAL/OSLO: Partilederdebatten i Arendalsuka sparket for alvor i gang valgkampen torsdag kveld.
Årets debatt startet med et 20 minutter langt segment med gamle habilitetssaker, både for Arbeiderpartiet, Høyre og Senterpartiet, samt Rødts tyverisak.
Erna Solberg endte med å måtte forsvare sin egen ektemann, som hadde laget en liste med navn med styrekandidater:
– Sindre er en selvstendig mann. Jeg er grådig glad i ham, sa hun.
Høyre ringte til NRK for å klage
En halvtime senere i sendingen måtte Fredrik Solvang stoppe debatten som da var kommet over på et helt annet tema:
– Før jeg stiller deg et spørsmål: Høyre har ringt inn underveis i sendingen og klagd på at jeg ikke presiserte at det ikke bare sto Høyre-folk på den listen til mannen din, sa Solvang.
– Det sto masse kompetente mennesker, svarte Solberg.
– Flott, da har vi det klart. Takk Høyre!, sa Solvang, før man kom tilbake til den nye saken.
– 90 tusen milliarder debatter om dette
Første skikkelige tema var derimot hvorfor man gang på gang på gang får servert historier om at eldreomsorgen svikter.
– Vi har stått i 90 tusen milliarder debatter om dette, og det er stadig vekk avdekking av uverdige forhold, sa en engasjert programleder Atle Bjurstrøm.
Etter flere forutsigbare innlegg, der Høyre peker på systemsvikt, Frp vil ha statlig privatisert eldreomsorg, SV som mener problemet er private aktører som tjener penger på eldreomsorg, samt blant annet ønske om bemanningsnormer, var det KrF-leder Olaug Bollestad som satt en støkk i programleder Fredrik Solvang.
Etter følgende triade mente han det å følge opp ville være som å hoppe etter Wirkola:
– Vi må møte folk der de er, ikke lage normer og statistikker. Vi må tenke: Hvorfor er det slik at en haug med unge folk slutter mens de er studenter? Jeg møtte en student som sitter med en mor, en gammel mor, hun har vært utsatt for overgrep, og så får hun beskjed fra lederen om at hun må gå, fordi hun bare har ti minutter med denne pasienten. Denne sykepleierstudenten orker ikke å fortsette, sa Bollestad.
– Dette var ikke et privat sykehjem, det skjer i det offentlige. Vi må ha bedre lønnsvilkår for dem, vi må satse på at de får lov til å gjøre sin faglige jobb. Jeg er utdannet stolt som sykepleier, og jeg gikk inn i politikken for at du Trygve, skulle skjønne at det er slik det virker ute. Jeg kunne godt vært sykepleier, men politikken trenger også å høre på folk som har vært ute og hatt skoen på. Jeg har også vært pårørende og skjønner hvor vanskelig det er å møte dette systemet, med forskjellige folk, forskjellige konotr, forskjellige nivå som skal bestemme. Det er det den som står alene møter hver eneste dag. Vi har en jobb alle vi som står her, sa Bollestad.
Støre brukte Tyskland som skrekkeksempel
Neste tema var klima, som begynte med en debatt mellom Ap-leder Jonas Gahr Støre og MDG-leder Arild Hermstad om å sette en sluttdato for oljevirksomheten i Norge.
Dette ønsket ikke Støre å ha noe som helst med å gjøre:
– Vi kan ikke slutte før vi har alternativer. Det er oppskrift på krise og rekordhøye priser.
– Det er forsøkt en gang før, Arild, i Tyskland, der satt de en sluttdato for kjernekraft i 2000. Da gasskrisen kom til Europa, var Tyskland helt på felgen fordi de ikke hadde nok energi. Da går hele klimakampen i revers. Vi skal nå våre klimamål med teknologi, men vi skal ikke sette en sluttdato, det hemmer oss, slo statsministeren fast.
– Du står ikke for noe du har gjort!
Så gikk man inn i en debatt om elektrifisering om Melkøya, som virkelig har blitt en betent potet. Saken er ekstremt upopulær i nord, og nesten hele opposisjonen har gått mot.
Spesielt sår er saken for Senterpartiet og leder Vedum. Programleder Bjurstrøm måtte i starten minne Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum på at det ikke var programlederen som var sint på Vedum, men at det var hans egne lokalpolitikere.
Men Vedum klarte å snu debatten med et kraftfullt angrep på Sylvi Listhaug, som han mente løp fra sine egne vedtak.
– Det er ren symbolpolitikk, sa Listhaug om Melkøya-elektrifiseringen.
– Var det du som ga konsesjonen i sin tid? Det er det som er så rart med deg Listhaug: Du står ikke for noe du har gjort. Du har vært statsråd i en norsk regjering. Det var Freiberg og du som var energiminister i 2019, det var da dere holdt av kraften til Melkøya. Du reiste ut og sa det var helt fantastisk med elektrifisering. Men med en gang du ikke har makt, står du der og klager over det du selv har gjort! Det er rart at du som var arkitekten bak dagens vedtak er mest imot, det er ikke troverdig en plass! tordnet Vedum, til uffing fra Listhaug.
Støre: – Min hånd er ikke stusslig!
Norge har et mål, og en juridisk forpliktelse, om å kutte 55 prosent av alle klimagassutslipp innen 2030. Det er et mål det er stor enighet om at er fullstendig urealistisk.

Nordmenn har ingen tro på at Norge vil nå klimamålene
Det ble full latter i salen da programleder Atle Bjurstrøm spurte alle partilederne om de trodde at Norge var på god vei mot å nå 55-prosentmålet i 2030.
Tilsynelatende ingen rakte opp hånden.
Erna Solberg mente problemet var spørsmålsstillingen:
– Er vi på god vei? Nei! Tror jeg vi kan klare det? Ja, men det krever en annen type politikk.
Solvang måtte bryte inn:
– Jeg er litt usikker på om kameraene klarte å fange opp at du, at det var så stusslig som at du, var den eneste som rakte opp hånden, sa Solvang og snakke til Støre.
– Min hånd er ikke stusslig! sa Støre, til nok en stor latter fra salen.
Han forsvarte sin optimisme med at han hadde stor tro på at man ville klare å få til dette med karbonfangst, uten å svare på hvorfor han da ikke gikk for karbonfangst på Melkøya.

Regjeringen spurte ikke egne fagfolk i utredning av karbonfangst på Melkøya
Rørt Vedum snakket om sin store frykt
Den siste delen handlet om økonomien, og at over halvparten av norske husholdninger ikke er økonomisk trygge.
Olaug Bollestad etterlyste at man møtte dem som slet.
– Folk merker at de har mindre penger i lommeboka. Folk vrenger lommeboka og sover ikke godt om natten, sa hun, og oppfordret politikerne til å møte dem.
Krf-leder Olaug Bollestad utfordret de andre partilederne til å gå og se hvordan vanlige folk sliter.
Finansminister og Sp-leder Vedum mente han nå gjorde det som var aller viktigst:
– Hovedutfordringen er at vi må få prisveksten ned. Den andre er å holde folk i jobb. Jeg vokste opp på 80-tallet, da renta gikk veldig opp, og ledigheten gikk. Det som gjorde sterkest inntrykk på meg som liten gutt var fedrene i klassen som mistet jobben, og de som mistet huset. Det er skikkelig alvor. Den frykten der sitter i meg, sa Sp-lederen.
– Det som er det gode i situasjonen er at arbeidsledigheten er rekordlav, vi har aldri hatt flere i arbeid i Norge, det er godt. Vi ser også nå at både SSB, Norges Bank og Finansdepartementet har samme analysen om at prisveksten fortsatt er høy, men at den er på vei ut, at man begynner å se at prisveksten skal ned. I tillegg skal vi gjøre det Bollestad sier med hjerte, å bruke ressurser på å hjelpe de som har det aller tøffest …
Atle Bjurstrøm brøt inn:
– Kan du være ærlig på at den beste medisinen, er at folk i Norge nå skal slite litt? Er det poenget med at renten settes opp og opp igjen?
– Poenget er å ta ansvar. Vi har sett før konsekvensene av å ikke ta ansvar, det var det vi så på 80- og 90-tallet, med stor ledighet og masse hus på tvangsauksjon. I tillegg må vi gjøre det Bollestad tar til orde for, sa Vedum.
– Mest meningsløse bruken av offentlige midler vi noensinne har sett
Guri Melby fikk derimot publikum med seg da hun angrep regjeringens «meningsløse» pengebruk. Hun tok til orde for å blant annet kutte prisen på kollektivtrafikk for å gjøre folks hverdag billigere:
– Men da må vi må slutte å bruke penger på ting som ikke betyr noe akkurat nå. Å bruke hundrevis av millioner på å splitte opp kommuner og fylkeskommuner, akkurat nå som vi står i den krisen vi gjør, er kanskje den mest meningsløse bruken av offentlige midler vi noensinne har sett. Og det gjør vi i en krisetid, sa Melby til full applaus fra salen.
Erna Solberg fulgte opp:
– For eksempel har vi ikke alle disse dumme omstruktureringstiltakene som Senterpartiet har fått gjennom, der man omorganiserer på nytt igjen og kaster ut penger på nye fylker og nye fylkeslogoer og alt mulig sånn. Dette kan høres litt morsomt ut, men det er ganske mange prioriteringer som i dag gjøres som vi rett og slett burde ventet med av respekt for at de som betaler den største regningen nå, er unge mennesker som akkurat har kjøpt seg leiligheten og står i en marginal situasjon der de betaler høyere rente enn de vi fortalte de at de måtte planlegge for. Da er vi på vei inn mot 90-tallet.
Dette er temaene for partilederdebatten
- Eldreomsorg
- Klima
- Økonomi
I tillegg de tre hovedtemaene, skal det arrangeres fem dueller:
- Rødt mot Venstre: Private i omsorgen
- Senterpartiet mot Frp: Distriktspolitikk
- Arbeiderpartiet mot MDG: Klima
- SV mot KrF: Gratis SFO
- Arbeiderpartiet mot Høyre: Eiendomsskatt