Kontor- og konferansegården Høyres Hus, som huser både Høyres hovedorganisasjon og Oslo Høyre, har fått 1,498,932 kroner i koronastøtte, viser oversikten på skatteetaten.no.

Støtten har kommet i tre utbetalinger:

  • 572,712,- i april 2020
  • 518,370 i mai 2020
  • 407,850 i juni 2020

AS Høyres Hus eies 95,3 prosent av Oslo Høyre og 4,7 prosent av Høyres hovedorganisasjon, og driver både en restaurant og konferanse- og festlokaler.

Les også: Forvarsel på regjeringsskifte. Så mye må du betale i skatt dersom det blir rødgrønn regjering

Daglig leder Jens Håkon Hauge sier Høyres Hus har brukt kompensasjonsordningen til å få kompensert faste, uunngåelige utgifter.

– Jeg kan bekrefte at vi har søkt på ordningen på lik linje med alle andre bedrifter og at vi har fått det vi har søkt om.

– Konferansesenteret og restauranten har hatt redusert omsetning på et sted mellom 40 og 50 prosent, og det utløser muligheten til å få støtte for faste, uunngåelige kostnader. Og det er det vi har fått, sier han.

Rødt reagerer

Seher Aydar, andrekandidat på Rødts stortingsliste i Oslo, mener det sender et dårlig signal at Høyres Hus har fått støtte.

– AS Høyre har sikkert fulgt reglene, men spørsmålet er om de reglene passer bedre for Høyres Hus enn for folk flest, og ikke minst de arbeidsledige som hadde lite fra før og som har fått enda mindre i store deler av denne krisa.

– Det er uansett blodig urettferdig at Høyre går inn for å avvikle ordninger for inntektssikring for arbeidsledige, mens Høyres Hus har blitt loset trygt gjennom krisa med halvannen million i statlig krisestøtte.

– Bør ikke Høyres Hus få søke om kompensasjon, selv om det eies av Oslo Høyre og Høyres hovedorganisasjon? De har jo tross alt hatt inntektsbortfall.

– Vi har som nevnt ingen grunn til å tro at Høyres Hus ikke har fulgt reglene. Det vi reagerer på er hvordan høyreregjeringas krisehåndtering øker forskjellene og slår urettferdig ut når milliardærer og eiendomsbaroner får putte statlig krisestøtte rett i lomma i form av utbytte, mens vanlige folk som mista jobben på grunn av krisen, ikke får nødvendig inntektssikring.

Les også: Erna slår alarm om guttene som henger etter jentene: – En ny likestillingskamp

Aydar etterlyser at dagens koronaordninger utvides til å vare enda lengre.

– Sånn sett er kontrasten mellom AS Høyres Hus og de arbeidsledige som nå risikerer å kastes ut i fattigdom når kriseordninger skrus av 1. oktober, et symbol på en urettferdighet som er langt større enn de 1,5 millionene det er snakk om her.

– Det er familier i Oslo som så vidt har fått råd til å betale husleia takket være inntektssikringsordningene som høyreregjeringa nå avvikler, avslutter hun.

– Utnytter mulighetene

Høyre ønsker ikke å kommentere kritikken fra Rødt, og pressesjef Cato Husabø Fossen viser til ledelsen i Høyres Hus for spørsmål om kompensasjonen Høyres Hus har fått.

– Jeg kan ikke gå inn på det Rødt måtte mene om dette, for det handler om politikk, sier Hauge.

– Men jeg driver en bedrift som skal utnytte de mulighetene som samfunnet gir for kompensasjon, og som selvsagt skal holde seg godt innenfor gjeldene regler.

Partikontoret ligger Arbeiderpartiet og Oslo Ap sine kontorer på Youngstoget i Folketeaterbygningen, som er eid av selskapet Folketeaterbygningen AS, som ikke har fått koronastøtte.

Det har dog Folketeateret Oslo AS - et eget foretak som driver teaterdelen av bygget, og som eies av Folketeaterbygningen AS . De har fått til sammen 934,293 kroner gjennom kompensasjonsordningen.

Les også: 14 mil til nærmeste sykehus, men Erna lar seg ikke rikke: - Ikke nok fødsler