*Nettavisen* Økonomi.

HP lanserer mobil med GPS

HP lanserer i dag en ny mobil som både skal være telefon, fullverdig lomme-PC - og GPS-mottager.

15.06.05 16:31

iPAQ hw6500 er den nye mobil/PDA-serien fra Hewlett-Packard, og baserer seg på Windows Mobile operativsystem. Den har fått et fullt qwerty-tastatur (riktignok uten norske tegn), tretommers touchscreen og integrert megapixel-kamera.

Enheten forsøker å lukke det stadig mindre gapet man finner mellom mobiltelefoner og såkalte PDA-er (Personal Digital Assistants), PC-er i lommestørrelse.

- Markedet for konvergente produkter mellom mobil og PDA er i modningsfasen, og blir stadig mer populært, sa Tron Syversen i SmartPhones Telecom, som samarbeider med HP om praktiske løsninger på den nye telefonen.

Brukervennlig GPS
Gulroten med enheten er at den støtter satellittnavigasjonssystemet GPS direkte i telefonen med såkalt Quick Connect-teknologi. Dette er en funksjon som automatisk henter inn satellittposisjon-informasjon for rask oppkobling mot GPS-nettet. På annet GPS-utstyr bruker enheten gjerne litt tid på å konfigurere seg selv ovenfor satellitter som stadig er i bevegelse.

Enheten benytter GPS-programvare med 3D-kart, men kart må i utgangspunktet kjøpes i tillegg.

For å demonstrere GPS-mulighetene ble journalistene på dagens pressekonferanse stuet inn i små biler og bedt følge instruksjonene fra GPS-enheten. Vi skulle dermed finne frem til et ukjent sted der pressekonferansen skulle holdes. Fem av seks biler kom frem uten hjelp. Én måtte ringe.

Ikke 3G
Telefonen støtter GSM i tre bånd, GPRS, Bluetooth og EDGE. Sistnevnte er noe som gjør den spesiell i sin klasse. Det en derimot ikke finner integrert er støtte for 3G, høyhastighets mobilnettet som nå rulles ut. Det er noe som man nesten bør kunne forvente på en lansering nå.

Telefonen har heller ikke integrert WLAN, eller trådløst nettverk. De som er avhengig av dette kan det kjøpes egne WLAN-kort som kobles til en av telefonens to kortlesere.

Det som en kan stille seg spørsmål om, er hvorfor HP ikke har valgt å benytte Windows Mobile 5.0, som er Microsofts nyeste mobiloperativsystem. Dette er for lengst lansert. En vil heller ikke kunne installere dette senere. Dette vil i følge HP ikke dukke opp før til neste år i en ny modell, og da vil trolig også WLAN bli integrert.

Middels batteri
Telefonen tilbyr en brukbar standby-tid på 150 timer, og en skal kunne snakke drøye fire timer uten å lade batteriet. Skal du derimot benytte GPS-funksjonen må du belage deg på en batteritid på under to timer. Det er dermed klart at GPS-funksjonen først og fremst er ment til bruk i bil med batterilader

Enheten lanseres i to utgaver, med og uten kamera. Toppversjonen har en veiledende pris på 6200 kroner, mens den uten kamera vil snike seg under 6000.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.