Gå til sidens hovedinnhold

- Huawei er sjanseløse uten vestlig teknologi

Kineserne er sjanseløse uten vestlig teknologi, mener dansk telekom-ekspert.

For to uker siden ble det kjent at Huawei blir svartelistet i USA - og at dette også hindrer amerikanske leverandører i å selge komponenter til den kinesiske mobil- og telekomgiganten.

Avgjørelsen fra amerikanske myndigheter får vidtrekkende konsekvenser, blant annet fordi innholdet i mobiltelefoner kommer fra en rekke underleverandører. Fra før har Google allerede opplyst at selskapet ikke vil levere sin programvare til Huawei for verdens mest utbredte operativsystem, Android.

Les også

Ice gir bort gratis mobilabonnement til alle barn under 13 år

Det kinesiske selskapet har overfor Financial Times opplyst at svartelistingen berører om lag 1200 amerikanske leverandører. Huawei kjøpte komponenter for 11 milliarder dollar (90 milliarder norske kroner) i 2018.

Svartelistingen forhindrer amerikanske selskaper å selge direkte til Huawei - i tillegg forbyr bestemmelsen tredjeparter å selge produkter med mer enn en firedel USA-produsert teknologi til kineserne.

- Ubrukelig uten vestlig teknologi

Telekom-analytiker John Strand er mildt sagt skeptisk til at Huawei vil klare å erstatte de amerikanske og vestlige komponentene.

- Huaweis plan B høres fin ut. Problemet er bare at de er dypt avhengige av vestlig teknologi og patentene som til sammen er fundamentet i 4G- og 5G-standardene, sier Strand.

- Huawei-telefoner uten bruk av vestlig teknologi vil være en samling ubrukelig stål, glass og plastikk, sier Strand til Nettavisen.

Uten innovasjon og essensielle patenter fra selskaper som Qualcomm og ARM, Nokia og Ericsson, vil ikke Huaweis nettverk virke, hevder analytikeren. I tillegg rammes Huawei av adgangen til Googles app-butikk og økosystem

- Huawei vil støte på samme problem som Microsoft hadde. Det var få eller ingen apps i deres app-store. Så kan nok Huawei si at deres telefoner kan avvikle Android- apps, men dette er også en prøvd modell, som i Blackberrys Q10-plattform.

Ifølge Strand er en stor del av problemet at mange av appene i de eksisterende app-butikkene benytter flere av de andre Google-plattformene, for eksempel kart.

- Og så kan man jo spørre seg hvor mange av de norske appene du vil finne i Huaweis app-store? Vil du finne Vipps, Mobilepay, Entur - Reiseplanlegger eller taxi-appen din på din Huawei-telefon? Historieboken forteller meg at for å lykkes med dette, må Huawei få til noe Microsoft, Blackberry og Nokia ikke lyktes med, sier Strand.

Utsatte lanseringer

Usikkerheten om konsekvensenene av disse forbudene har allerede ført til utsatte lanseringer - i England har EE og Vodafone "pauset" lanseringen av nye 5G-telefoner, og i Japan er flere mobilmodeller satt på vent.

Les også

IT-ekspert: Huawei har større problemer enn Google i vente

Designen av chipen, «hjernen» i mobiltelefonen, utvikles av Huaweis eget datterselskap HiSilicon. Men HiSilicon har benyttet amerikansk programvare for å sette sammen chipen, og kjernearkitektur fra britiske ARM. ARM er eid av SoftBank, som har uttalt at selskapet ikke lenger kan lisensiere sine produktdesigner til Huawei.

Den taiwanske chip-produsenten TSMC mener å ikke være berørt av handelsboikotten, selv om dette selskapet også bruker amerikansk teknologi. Men Huawei bruker også minnebrikker fra amerikanske Seagate og Micron.

- Ti år bak

Amerikanske produsenter, blant dem Xilinx, og Intels Alterra og Lattice Semiconductor, leverer også teknologi til Huaweis mobilmaster for 5G.

Analytikere har beregnet at Huawei har et halvt års opplagret forsyning av teknologi-komponenter til mobiltelefoner og ni til 12 måneder til 5G-basestasjoner, ifølge Financial Times. Når det gjelder å være selvforsynt med den mest avanserte chipteknologien, anslår analytikere at kineserne ligger ti år bak amerikanerne.

Nettavisen Økonomi har vært i kontakt med Huaweis norgeskontor, som ikke har anledning til å kommentere denne saken konkret. Med hensyn til mobiltelefoni-situasjonen henviser presseansvarlig Anders Bigseth til denne offisielle uttalelsen fra Huawei:

«Det går nå rykter om at Huawei reduserer produksjonen av smarttelefoner. Dette er ikke korrekt. Våre globale produksjonsnivåer er normale, og det er ikke foretatt spesielle justeringer i noen retning.»

Kommentarer til denne saken