Hubbard spent på Statoil

Statoils tidligere utenlandssjef Richard J. Hubbard er meget spent på om Statoil vedtar millionboten fra Økokrim. Selv har han svaret klart.

14.10.04 09:02

Etter at amerikanske myndigheter startet etterforskning rundt Statoils Horton-avtale, signaliserte Hubbards advokater klart at man vil nekte å vedta Økokrim-boten på 200.000 kroner og i stedet bringe saken inn for retten.

Nå er signalene langt mer nøytrale. Svarfirsten er førstkommende mandag.

Pinebenken

- Vi venter spent på Statoils konklusjon, og regner med å få kjennskap til den før fristen utløper 18.oktober, sier Hubbards forsvarer, advokat Nicolai Skjerdal, i advokatfirmaet Stenberg-Nilsen, Christophersen & Lyngtveit.

Han avviser imidlertid at Statoils svar vil påvirke Hubbards beslutning.

- Fristen nærmer seg, men vi er ennå ikke helt klare til å gå ut med avgjørelsen, sier advokat Skjerdal til TV 2 Nettavisen.

Ifølge førstestatsadvokat Lars Stoltenberg har Økokrim oversendt et ”ikke ubetydelig dokumentmateriale”. Advokat Skjerdal vedgår at saken har vært arbeidskrevende.

Taktiske vurderinger

Kommunikasjonen med den London-baserte klienten har stort sett foregått over telefon.

- Som alle saker, og straffesaker spesielt, må gå vi igjennom den med den grundighet den fortjener. Det er også enkelte taktiske vurderinger som er knyttet til dette. Det har ikke vært spesielt vanskelig å komme med konklusjonen på Økokrims forelegg. Vi er ikke i tvil om det svaret vi gir Økokrim, sier Skjerdal.

Forsvarerteamet, som også består av advokat Erling O. Lyngtveit, vurderer om man skal innkalle til pressekonferanse for å kringkaste beslutningen. Økokrim vi i så fall bli underrettet om avgjørelsen på forhånd.

Verken Statoils advokat i Iran-saken, Anders Ryssdal, eller Statoil selv vil røpe når oljegiganten forteller om de vedtar boten på 20 millioner kroner.

Varsler ikke

- Vi har jobbet jevnt og trutt med denne saken helt siden forelegget kom. Vi forhåndsvarsler ikke om når denne avgjørelsen kommer, men pressen skal få tid nok til å gjøre jobben sin, sier informasjonsdirektør Wenche Skorge i Statoil til TV 2 Nettavisen.

Statoils styreleder Jannik Lindbæk har holdt muligheten åpen for at også saken mot Statoil havner i retten. Selskapet vurderer også spørsmålet i forhold til hvor lang tid en rettssak vil ta. Det er liten tvil om at Statoil ønsker å legge saken bak seg.

Plass i Oslo

En eventuell rettssak kan komme i gang allerede like over jul, dersom den legges til Oslo. Oslo tingrett har tid og plass i januar-februar, opplyser berammingskontoret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.