Etter flere uker med diskusjon om å hente flyktninger fra Moria-leiren i Hellas, har Høyre inngått en avtale med KrF og Venstre som sikrer flertall i Stortinget for å hente flyktninger. Det er forutsatt at 8-10 andre land i EU også stiller opp.

Det har ført til fullt bluss på lampene hos Fremskrittspartiet.

– Dette er bare at Høyre ikke har ryggrad til å stå imot presset. De vet det er riktig å holde igjen, men likevel gir de etter, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Jon Helgheim.

– Men er ikke dette et tap for Venstre og KrF som vil hente uavhengig av andre land?

– Det er feil. De åpner for å hente asylsøkere med tvilsomt beskyttelsesbehov. Hvis det er en seier for Høyre, har de en rar moral, sier Helgheim.

Les mer: Asylsøkere tilsto falsk ID – får sakene sine gjenopptatt

53 prosent afghanere

Ifølge FN er dem som er kommet sjøveien til Hellas så langt i år, omtrent 45 prosent fra Afghanistan og 23 prosent fra Syria. Ifølge justisminister Monica Mæland (H) skal de mindreårige flyktningene hentes innenfor rammen for antallet kvoteflyktninger.

Helgheim mener løsningen med å hente flyktninger fra Moria-leiren bare vil øke presset på Europa og få enda flere til å ta den farlige reisen over Middelhavet.

– Det fører til en verre situasjon i Hellas, fordi flere blir lokket. I tillegg er kostnadene enorme. For prisen av å hente 35 enslige mindreårige asylsøkere, kan man hjelpe 8300 syriske krigsflyktninger, sier Helgheim.

Les også: Bondevik vil ha Moria-barna til Norge: – Vi kan ikke se på denne lidelsen uten å gjøre noe

Han viser til at kommunene får 1,2 millioner kroner i tilskudd per person per år for å bosette en enslig mindreårig asylsøker, mot at FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) bruker i snitt 5000 kroner for å hjelpe totalt 760.000 syriske flyktninger.

Hudfletter media

Selv om kritikken mot Høyre går lenger enn vanlig, er det media Helgheim retter det største skytset mot.

– Medias dekning av saken har vært under enhver kritikk. En opptelling av innslag og leserinnlegg om saken viser den grove skjevheten. Det er vanskelig å komme med nyanser i tårevåte reportasjer med et ensidig fokus.

– Hva er det du etterlyser av media?

– De burde se på hvilke konsekvenser politiske vedtak får. Isteden for å bli med skuespillere på reiser rundt i flyktningleirer, kunne de sett på konsekvensene av å hente flyktninger. For eksempel hvor mange vil komme gjennom familiegjenforening hvis vi henter 500 asylsøkere, slik Ap har foreslått, sier Helgheim.

Les mer: Frp mener Norge er på full fart dit Sverige er: Vil ta drastisk grep

– Vi strammer til i forhold til Frp

Høyres innvandringspolitiske talsmann Ove Trellevik mener på sin side at de kjører en strammere politikk enn det Frp var med på i regjering.

– Vi strammer til i forhold til engangsløsningene Frp var med på, sier han og forklarer:

– Dagens enighet betyr at vi står fast på å søke felleseuropeiske løsninger på flyktningkrisen. Da Frp var i regjering bidro Norge til EUs relokaliseringsprogram i 2015-2016 ved å relokalisere 1509 asylsøkere fra Italia og Hellas til Norge. I ettertid viste det seg at det nesten bare var Norge som levde opp til sine løfter. Derfor er det avgjørende for Høyre at andre europeiske land bidrar til å hjelpe dem som trenger det mest, sier Trellevik.

Han mener det er avgjørende at Norge setter krav til at andre EU-land blir med på ordningen.

– Innsatsen den gang bidro dessverre ikke særlig mye til å bedre situasjonen for menneskene i leirene. Jeg mener derfor det er klokt av regjeringen å sette krav til at EU-landene som deltar, faktisk gjør det som de lover, før vi eventuelt bidrar mer, sier Trellevik.