Gå til sidens hovedinnhold

Hudfletter skattemyndighetene

Frp slakter Skatt Østs behandling av skattesaken deres.

Frp anker videre i saken hvor Frp har blitt anklaget for manglende innberetning av over 2,6 millioner kroner. Det fortalte generalsekretær Geir Mo på en pressekonferanse fredag. Han gikk også til frontalangrep på Oslo likningskontor og nærmest latterliggjorde likningskontorets arbeid i saken.

Mo informerte også om at skattemyndighetenes endelige krav nå er på 1,9 millioner kroner. Frp har anket for de fleste forholdene som skattemyndighetene har påklaget, men har valgt å ikke anke likningskontorets vedtak for utbetalinger gjort i perioden 1995-1996.

- Vi ser den veien som for lang og håpløs, og det er ikke så voldsomt store beløp det er snakk om, sier Mo.

- To grunner

- Vi kunne betalt og blitt ferdig med saken, men har valgt å gå videre av to grunner. Det ene er hensynet til skattebetalerne. Vi mener ligningskontoret og Skatt Øst har begått feil og legger feil rettslig grunnlag til grunn, og benytter feil juss. Vi kan ikke sitte på og se at dette blir liggende til grunn og brukt som referanse i andre saker. Dette er en urimelig og ulogisk behandling.

- Det andre er hensynet til likebehandling. Skatt Øst sier at de ikke vil sjekke andre partier i Stortinget. Det er bare Frps stortingsgruppe som skal sjekkes. Enten er de politisk inkonsekvente, eller så gjør de det bevisst for å ramme det største opposisjonspartiet til den sittende regjering. De andre må også kontrolleres, sa Mo.

Hudfletter Oslo likningskontor
Generalsekretæren retter kraftig skyts mot Oslo likningskontor.

- Likningskontoret mener det ikke er faglig relevant for Arbeiderpartiet å besøke sine søsterpartier. Derfor bør Erna Solberg frykte for å reise på turer til det demokratiske partiet i USAs nasjonale konvent, fordi likningskontoret ikke regner det som en relevant reise. Skatt øst bryr seg ikke om hva som er sant. Bryr seg ikke om at vi har svart på de spørsmålene de har stilt. De vet sannheten, men det bryr seg ikke om det, fordi de mener det skal være dokumentert, sier Mo.

- Alle skjønner at dette er tøv. Det gjør derimot ikke likningskontoret.

Han mener likningskontoret roter med lovverket.

- Skattekontoret tar feil. De legger feil jus til grunn. De blander samme naturalytelser og utgiftsgodtgjørelser. De har heller ikke lov til å se bort i fra den dokumentasjon som foreligger når de fatter vedtak om arbeidsgiveravgift. De har ikke lov til å overse denne dokumentasjonen, sier Mo.

Mo trekker frem flere eksempler på vedtak han mener er «merkelige».

- Etter valget høsten 2005 var vi på Ekebergrestauranten. Det arrangementet var helt i orden, sier likningskontoret. Alle de som var der fikk middag, vin og kaffe. Det var helt greit. Men det ene som likningskontoret reagerte på er reiseregningene til konene til Jan Arlid Ellingsen og Gjermund Hagesæther. Bare de to av flere hundre deltakere fikk ikke godkjent sine reiseregninger, sier han.

Hagen: - Jeg beklager
Tidligere partiformann og parlamentarisk leder for partiet, Carl I. Hagen, sier han tar ansvaret for de feilene som likningskontoret påpeker.

- Dette er mitt ansvar det som har skjedd i denne perioden.

- Jeg har vært alt for snill i min periode som parlamentarisk leder. Jeg har prøvd å skape et godt klima, et godt miljø. Derfor innførte vi ordningen med en samling årlig med alle ansatte, stortingsrepresanteter og deres ektefeller.

- Jeg beklager at jeg ikke har satt meg godt nok inn i skattereglene. Vi hadde en kombinasjon av velferd- og kunnskap på disse turene.

Offentliggjør vedtakene
Geir Mo sier partiet velger å anke saken videre.

- Konklusjonen er at vi velger å anke videre av hensyn til skattebetalerne. Oslo likningskontor bruker feil jus. Dersom dette blir brukt i andre saker

- Stortingsgruppen har fått massiv kritikk for å ikke offentliggjøre dokumentene i denne saken. Vi har stått på vårt og sagt at vi skal offentliggjøre resultatet. I dag offentliggjør vi Oslo likningskontors vedtak i sin helhet. Samtidig har vi valgt å anke videre.

Manglet 2,6 millioner
Granskningen ble iverksatt etter at Oslo likningskontor hadde gjennomført et bokettersyn av regnskapene til Frps stortingsgruppe for perioden 1995 til 2005 etter avsløringer om at flere av Frp-toppene hadde tatt med ektefeller til utlandet på stortingsgruppens regning.

Les også: Dette har Frp-pengene gått til

Likningskonktoret konkluderte med at de mente Frp ikke hadde innberettet 2,6 millioner kroner i lønnskroner for perioden bokettersynet ble gjort.

Hemmelig reisekonto
Forholdene Oslo likningskontor har påpekt knytter seg i hovedsak til stortingsgruppens studietur til Kirkenes, transport av stortingsrepresentanters ektefeller til ulike tilstelninger og manglende innberetning av mobilutgifter.

I tillegg skal det frem til 1998 også ha blitt overført flere hundre tusen kroner til en reisekonto styrt av Carl I. Hagen.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat

Kommentarer til denne saken