Gå til sidens hovedinnhold

Hudfletter vegetarianere: – de er moraliserende klimapredikanter

Arbeidsplasser får kjøttfrie mandager. Det er «in» å si nei til kjøtt. Men ikke alle synes det er like stas.

– De moraliserende og vegetariske klimapredikantene har tatt grep om de unge, men de er i virkeligheten de mest umoralske.

Det skrev den danske forfatteren Poul Pilgaard Johnsen i Weekendavisen, og terget på seg vegetarianere etter den knallharde kommentarartikkelen.

Mennesker er laget for å spise kjøtt

Poul Pilgaard Johnsen er kjent for kontroversielle uttalelser, og tør å gå mot strømmen. Over Nettavisen utdyper han krikken han kom med i innlegget sitt.

– Jeg påpeker rett frem at det er helsemessige konsekvenser av en radikal omlegging fra kjøtt. Den menneskelige organisme er innrettet, og utviklet til kjøttspising, sier Johnsen til Nettavisen Økonomi.

– Kan bli umoralsk å spise kjøtt

Det som har irritert han mest er vegetarianere og veganere som legger seg opp i hva folk spiser og ikke. Han mener dette er en form for «moralisering».

– Det kan aldri være umoralsk å spise kjøtt, og det advarer jeg mot. Det bør ikke bli et spørsmål om moral. Hvis et flertall blir vegetarianere og veganere frykter jeg med tiden at det vil bli umoralsk å spise kjøtt, sier han til Nettavisen.

Han mener det er mange unge som er kapret av en trend om å spise sunt og klimavennlig, og som ikke har tenkt gjennom konsekvensene.

– Jeg tror mange, spesielt unge, hopper på en trend og en motedille uten at de har tenkt gjennom det, og at det ikke er uproblematisk. Jeg mener heller ikke vi som samfunn eller andre bør innrette seg for å ta hensyn til vegetarianere, sier Johnsen.

Les også

Frp vil hylle bilen på landsmøtet

– Johnsen er usofistikert

Norske vegetarianere reagerer sterkt på innlegget hans, og mener det minner om en gammel manns sukk.

– Det første jeg tenker er at dette er usofistikert, og han er veldig på defensiven. Før i tiden var det mer «Disse gale menneskene som knapt kan overleve». Når jeg leser denne teksten i 2019, fremstår det som rollene har snudd, sier Pål W. Thorbjørnsen i Norsk vegetarforening.

Men vegetarianerne setter ikke pris på påstanden om at de er moralister.

– Det er nok noen som er nye vegetarianere som har et ønske om å markere det, men først og fremst ønsker vi bare å spise sunt og leve litt annerledes.

Han mener også Johnsen blir altfor svart/hvitt i argumentasjonen sin.

– Det å bruke ord som naturlig og unaturlig – det er sted mellom det rare hippier kan bruke å si, og det folk på ytre høyre kan finne på å uttale. Det er gammeldags å snakke om hva som er naturlig – det er som å si at seksualitet er unaturlig eller naturlig, sier han til Nettavisen.

B12

Et stort problem for spesielt veganere er vitaminen B12. Ettersom våre matvarer er renset, forsvinner den lille delen av B12 som finnes naturlig hos andre primater, slik som hos gorillaer.

– Johnsen sier enkelte ting som er direkte feil. B12 får man ikke bare via kjøtt. Det er bare tull. Du får det via egg og melk. Han snakker som en New Age person som ikke kan faget sitt

– Men da vil vel veganere slite?

Det er helt korrekt at veganere har utfordringer med B12. Men det kan du få via tilskudd, sier Thorbjørnsen.

– Men hvorfor tror du folk blir så forbanna av vegetarianere, og den diskusjonen?

La oss si at vi to hadde jobbet sammen, også kom det en kollega som hadde begynt å springe 10 kilometer i uken, tre dager i uken. Da hadde vi tenkt at det ikke passet for oss. Å spise og leve annerledes er en slags trussel. Hvis jeg møter noen som er bare økologisk, får jeg et lite moralsk stikk, kjenner jeg, sier han.

– Hva er din motivasjon for å være veggis?

– Miljø har alltid vært viktig for meg. Når jeg er ferdig med dette intervjuet skal jeg ut og plukke brennesle hos en gård like ved for å lage suppe. De fleste som er vegetarianere er nok det av hensyn til helse og miljø, og en «feel good-faktor».

Les også

FN-rapport: 1 million arter er utryddingstruet

– Spis kjøtt med god samvittighet

Tilbake til vår danske forfatter, sier Johansen at ikke alt som gjøres i god gjerning nødvendigvis er en god gjerning.

– Mange av dem som er kjøttfri, gjør det for klimaet, selv om det ikke er stort bidrag – forstår du at de ønsker å gjøre sitt?

– Ja. Man skal ikke kritisere noen enkeltpersoner. At de forsøker å gjøre en god gjerning, gir ikke gjerningen en god mening. Effekten på klimaet er mye, mye større om vi konsentrerer oss om å etablere alternative energikilder, ikke minst i u-land og isolere hus, sier Johnsen.

Avslutningsvis vil Johansen komme med én formaning:

– Spis kjøtt med god samvittighet.

Kommentarer til denne saken