*Nettavisen* Økonomi.

Humanister får ikke jobb

Flere hundre nyutdannede humanister strømmer årlig ut på arbeidsmarkedet. De sliter med å få jobb.

Sjefer i store norske olje- og finansbedrifter aner ikke hva jobbsøkere med hovedfag eller mastergrad fra Historisk-filosofisk fakultet kan. Derfor vil de heller ikke ansette dem, viser en prosjektoppgave ved Humanistisk prosjektsemester ved Universitetet i Oslo.

Bekreftet fordommer

- Jeg trodde vel at det var sånn, men arbeidet vårt bekreftet det. Kanskje er det ikke så rart. Studenter ved HF-fakultetet har vel heller ikke så stor kjennskap til olje- eller finanssektoren, sier Marie Aarrestad Torrealba.

22-åringen med blant annet mellomfag i spansk språk og latinamerikastudier medgir at hun selv ikke visste all verden om Olje- og energidepartementet (OED), Finansdepartementet, Gjensidige NOR og et privat oljeselskap da hun sammen med fire andre studenter intervjuet personalsjefer og mellomledere om deres rekrutteringsstrategi.

Analytiske evner

HF-fakultetet ved Universitetet i Oslo uteksaminerer hvert år ca. 340 kandidater. Universitetene i Bergen, Trondheim (NTNU) og Tromsø utdanner også humanister. Ifølge rapporten opplever humanister at de enten er "arbeidsledige, overkvalifiserte eller undersysselsatte".

–Det er kanskje vanskelig for folk i olje eller finans å skjønne at en som har studert historie har verdifulle analytiske evner. Samtidig har nok humanister tenkt veldig tradisjonelt og enten blitt professorer eller lærere, sier Aarrestad Torrealba.

Språkproblemer

Mye tyder på behov for å styrke språk- og kulturkunnskapene. For eksempel siterer rapporten en informant i OED som gir uttrykk for at departementets kvalitetssikring av språk skjer på lykke og fromme:

«Faktisk - hun sekretæren vi hadde her borte, hun var translatør, så hun finsjekka litt dokumenter som gikk ut. Akkurat det er jeg litt usikker på hvordan fagavdelingene håndterer. Jeg tror de gjør mye av det selv. Det er ikke en stilling som er faglig ansvarlig for det, det er det ikke».

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.