*Nettavisen* Økonomi.

Humpete på Wall Street

USA-børsene endte i minus torsdag etter en dag med opp- og nedturer. En kraftig oppgang i oljeprisen tynget aksjemarkedet.

08.12.05 22:33

USA-børsene endte dagen ned, etter en dag med brå bevegelser opp og ned.

En kraftig oppang i oljeprisen og gasspriser som nådde nye rekorder, ble tyngende for det generelle aksjemarkedet, selv om det bidrog til oppgang for olje- og offshoreaksjer.

Oljeprisen steg markant etter at overraskende høye lagertall senket den i går. Det er kaldt over store deler av USA nå, og dette øker bruken av gass og fyringsolje. Et fat nordsjøolje koster nå 58,88 dollar fatet, en oppgang på 2 dollar, eller rundt 3,5 prosent. Gassprisene i USA har også steget kraftig i dag, og nådd nye rekorder.

Samtidig har oljegiganten Chevron i dag meldt om en økning i investeringene neste år på 35 prosent. Dette har styrket rigg- og andre offshoreleverandører i dag. Riggselskapet Transocean steg for eksempel 3,5 prosent.

Men for det generelle markedet er de høye energiprisene ikke bra, og det meste falt.

Farmasiselskapet Merck falt 2 prosent og fortsatte ned i handel etter børs. Selskapet står overfor en rekke søksmål på grunn av dødsfall angivelig forårsaket av smertemedisinen Vioxx, som er tatt av markedet. I ettermiddag meldte den anerkjente tidsskriftet New England Journal of Medicine at Merck jukset med tallene som lå til grunn for en meget viktig artikkel i magasinet om Vioxx. Dette kan skape store problemer for Merck i de mange sakene som kommer fremover.

Gullprisen fortsatte sin oppgang, i dag med 4,90 dollar til 522,70 dollar pr. unse, den høyeste prisen siden 1981.

Chipgiganten Intel falt nær 2 prosent i forkant av en markedsoppdatering fra selskapet etter børs. Signalene fra selskapet ser foreløpig ut til å ha skuffet markedet, for aksjen har falt nye 3 prosent i handel etter børs, kort tid etter at oppdateringen kom ut.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,52% til 10,755.12

Nasdaq -0,25% til 2,246.46

S&P 500 -0,12% til 1,255.84

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag