GRØNLAND (Nettavisen): «Når nettene blir lange og kulda setter inn …»
Da er det full aktivitet hos Fattighuset på Grønland i Oslo sentrum. Det eneste som ikke stemmer med denne velkjente julestrofen, er at her er nettene korte.
Allerede klokken 05 er det cirka 30 personer samlet foran Grønland kirke.
– De første dukker opp ved 02-03-tiden og legger seg på benken her, forteller frivillig Astrid Heidi.
Selv står hun opp klokken 03 for å rekke frem til kirken og dele ut kølapper fra klokken 05.
– Jeg skal stå her i minus 20, jeg
Grytidlig fredag har hun i løpet av en halvtime. delt ut 150 kølapper. Gradestokken kryper mot minus, det er svarte natta. Vi kan bare tenke oss hvordan dette blir når vinterkulden virkelig setter inn.
– Jeg skal stå her når det blir 20 minus også, forsikrer Astrid Heidi – som tar imot de fremmøtte, de aller fleste flyktninger fra Ukraina, med «Dobryi den'» (hei) og gjerne en klem og klapp på skulderen.
– Vi stiller ingen spørsmål, verken om bakgrunn eller inntekt, forteller hun.
Dette er dermed et helt unikt lavterskeltilbud, både i norsk og i europeisk sammenheng.
Historiene er mange og sterke. Om enkeltskjebner og om skammen over å måtte stå i kø for å få nok mat i hus.
– Skulle ikke tro det var Norge
– Hvilke tanker gjør du deg om at det er over hundre mennesker i matkø klokken 05.30?
– Det er kjempetrist. Det er det første jeg tenker. En skulle jo ikke tro det er Norge vi snakker om, forteller Astrid Heidi.
Fortsatt er det fem-seks timer til posene skal deles ut, klokken 11.
Hvis alt går etter planen.
Sjåførene som gjør seg klare for å hente mat fra Matsentralen, vet av erfaring at mye av maten med datostempel må kastes.
I samme kø
Etter russernes brutale invasjon av Ukraina 24. februar og påfølgende flyktningstrøm, har Fattighuset hatt en voldsom pågang.
«Spasiba, spasiba» (takk på russisk) hører vi også, i dyp takknemlighet for en liten kølapp til en matpose.
– Russere og ukrainere i samme kø, hvordan går det, undrer vi.
– Stort sett greit, men noen krangler kan oppstå., forteller Astrid Heidi, som forteller skjellsettende historier om kvinner som har måttet flykte fra sine menn i Ukraina fordi de har vært under 60 år, som er øvre grense for verneplikt. Og siden er drept.
Les også: Nektet å møte i NRK-studio: Nå angrer hun
– Ny gruppe: De er i jobb
Klokken nærmer seg 11, og køen slanger seg fra kirken, nedover Grønlandsleiret. Løfter vi blikket, ser vi rett på Grønland kirke, som har holdt åpne dører siden 09, og tilbyr kaffe og pepperkaker. Mange tenner et lys.
I dag er det nok mat til alle de fremmøtte, men det er ingen selvfølge. Pågangen er så stor, at de siste billettene gis ut «med forbehold».
Styreleder Lisbeth Hvalby har knapt hatt en blund på øyet siste døgnet, så intenst er det tre uker før jul.
– Vi ser en ny gruppe komme hit i høst, folk som er i jobb, men som ikke tjener nok til å betjene høyere strøm-, diesel, og matpriser, i tillegg til økte renteutgifter.
Frelsesarmeen fortalte om den samme trenden da vi snakket med dem i forrige uke.
Les også: Her eser matkøene ut: Vil presse Støre
– Vi skulle ha vært overflødige
Mens Nettavisen er på besøk, kommer flere innom med julegaver, som skal deles ut litt nærmere julaften.
– Et advokatfirma har lovet å arrangere julefest for 80 personer, og tirsdag får vi en enkelt-donasjon på hele 100 000, sier Hvalby og forteller om stor gavmildhet.
– Det er vi helt avhengig av. Ingen av oss er betalt, men vi skal dekke husleie, drift, holde kurs og som dere ser, vi har det trangt, så vi burde flyttet til et større lokale.
Men politikerne og Nav er styrelederen skuffet over:
– De vet åpenbart ikke hvor skoen trykker. Dette er skammelig! Vi skulle ha vært overflødige, sier hun forarget til Nettavisen.
– Politikerne våre må ut av boblen sin, og Nav må møte brukerne på en helt annen måte. Vi ser mange syke i køen hos oss, som slett ikke skulle ha vært der i det hele tatt. Dermed blir det vi som må kontakte helsevesenet og AMK, sier hun oppgitt.
«Debatten» på NRK har flere ganger i november tatt opp temaet fattigdom – både med og uten sentrale politikere. Regjeringen fikk så mye pepper da de avslo å stille, at arbeidsminister Marte Mjøs Pedersen (Ap) møtte uken etter.
Les også: Jeg er et eksempel på fattigdommen
Fattighuset bruker Facebook aktivt, noe dette eksempelet viser:
Norge anno 2022
Dette er Norge anno 2022. Med Ap i førersetet, støttet av SV.
Les også: Enige med SV om statsbudsjettet
Som Nettavisen nylig omtalte, kan Frelsesarmeen fortelle at matkøene vokser over hele landet.
– Det er voldsomt alvorlig det vi ser nå, med matfattigdom i Norge som rammer uakseptabelt mange mennesker, sa SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen for en uke siden.
Ifølge en rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB), lå andelen familier med lavinntekt på 11 prosent i 2020, 11,2 prosent i 2017 og 10,8 prosent i 2014. Denne høsten sliter ekstra mange med økte mat-, strøm- og dieselpriser. Hyppige renteøkninger rammer også mange av dem med boliglån hardt.