Gå til sidens hovedinnhold

Hurra for oljefondet!

I debatten om oljefondet er det på sin plass å løfte hatten for at fondet i det hele tatt finnes – og tenke litt på hva som kunne vært alternativet, skriver Are Slettan i en kommentar.

(NA24 KOMMENTAR): Den siste tiden har flere tatt til orde for at oljerikdommen i større grad bør forvaltes av deg og meg enn av staten gjennom det som populært kalles oljefondet, men som nå egentlig heter Statens Pensjonsfond – Utland.

For to uker siden meldte NA24 at professor Arne Jon Isachsen gikk inn for at alt over 1000 milliarder bør overføres fra det fondet til deg og meg.

I går meldte VG at nobelprisvinner Finn Kydland skal lede en gruppe som skal vurdere lignende problemstillinger.

Dette er en fornuftig debatt, og det kan nok være mange ulike løsninger, gjerne med en kombinasjon av privat og statlig sparing.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Men: Dette er tross alt et luksusproblem. Hadde de populistiske kritikerne av oljefondet fått viljen sin for noen år siden, hadde debatten ikke oppstått, for da ville pengene allerede vært klattet bort.

Jeg synes hovedpoenget er at oljefondet er noe av det mest vellykkede norske politikere har gjort de siste tiårene.

Man har i rimelig grad klart å stå mot populistisk press for å ødsle oljepengene ut på allehånde gode formål – noe som ganske sikkert ville ødelagt norsk næringsliv i en lønns- og inflasjonsspiral. Denne tilbakeholdenheten har sikkert hatt en politisk pris for partier som Arbeiderpartiet og Høyre, i forhold til utgiftskåte partier som Fremskrittspartiet og SV (før partiet fikk finansministeren).

Man skal også gi honnør til Norges Bank for å ha gjennomført en profesjonell forvaltning av pengene i internasjonale obligasjons- og aksjemarkeder, noe som gir stor risikospredning og robust avkastning – nesten hvert kvartal litt bedre enn referanseindeksene man måles mot.

Norges Banks rigide forvaltningsregler har også gjort at man har unngått vilkårlige og politisk styrte investeringer. Et slikt system hadde sikkert vært gullkantet for norsk lobbybransje, men neppe for deg og meg.

Dermed har man greid å spare opp nok penger til at Norge er ett av få europeiske land hvor pensjonssystemet ikke er på sikker vei mot stupet når eldrebølgen velter inn over oss. Selv hos oss er fondet mye mindre enn pensjonsforpliktelsene, men som kjent: I de blindes land er den enøyde konge.

Oljefondet har da også fått mye positiv oppmerksomhet i utlandet, for eksempel i Canada.

Det var ingen selvfølge at det skulle gå slik.

For det første tok det seks år før det i det hele tatt begynte å fylles opp i fondets pengebinge. Oljefondet ble vedtatt av politikerne i 1990. De første årene ble det imidlertid ingenting til overs av oljepengene, og fondet var sovende. Det var ikke før i 1998 at fondet begynte å investere i utenlandske aksjer og obligasjoner.

To-tre år senere, kom det kraftigste internasjonale børsfallet siden krakket i 1929. Etter dette fallet var det mange som gjorde narr av fondet. Jeg husker spesielt godt et diskusjonsprogram, Standpunkt, på NRK i desember 2002. Her var konklusjonen klar på forhånd, både når det gjaldt oljefondet og kommuner som hadde en del av sine langsiktige midler i aksjefondet: De hadde spilt bort pengene våre. Jeg skrev en i sin tid en kommentar om dette.

Hadde politikerne og byråkratene den gang bøyd seg for det populistiske presset og solgt ut aksjeinvesteringene for å bruke pengene i Norge, så ville de altså gjort det på bunnen av en brutal børsnedtur og gått glipp av milliarder i avkastning de siste årene. Siden Standpunkt-programmet, har aksjedelen til fondet (som er konservativt forvaltet), gitt følgende avkastning:

  • 2003 22,9%
  • 2004 13,0%
  • 2005 22,5%

I tillegg ville det etter alt å dømme vært skadelig å pumpe enda mer penger inn i norsk økonomi de siste årene.

I tillegg til oljefondet, fikk Larvik kommune så hatten passet av programlederne og debattdeltagerne i Standpunkt. Grunnen var at kommunen hadde solgt kraftverket, og investert penger i en bred portefølje hvor en del var i aksjer. En lokal lærer som var med i programmet fikk følgende spørsmål fra en av programlederne: - Hvordan opplever du at kommunen din har spilt bort pengene på børsen?

Vel, i fjor ga Larviks fond en avkastning på 87 millioner kroner, eller 9,4 prosent, et solid bidrag og godt over budsjett. Spilt bort pengene på børsen?

Så: Diskuter gjerne hvordan oljeformuen skal forvaltes. Men glem ikke at det viktigste er at den faktisk forvaltes og ikke forbrukes. Og gi litt honnør for at Norge faktisk kan komme til å kunne finansiere anstendige pensjoner også i fremtiden.

Are Slettan er tidligere redaktør i TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese gårsdagens kommentar: Selg SAS!

Kommentarer til denne saken