Hurradag for telekom

Nokia og IT-sektoren gjorde torsdagen en god dag på børsen. Etter at finnene varslet om superresultater kastet investorene seg over aksjen, og den positive stemningen smittet også over på IT-indeksen på Oslo Børs

08.01.04 17:01

Gode nyheter fra Nokia bidro torsdag til et IT-løft på Oslo Børs. Hovedindeksen gikk opp 0,31 prosent og endte på 177,80 poeng, mens IT-indeksen hadde en oppgang på 3,22 prosent. Det var telekom- og hardware-sektoren som dro mest.

Har til fuglefrø
En av torsdagens definitive vinnere er Birdstep Technology, som gikk opp hele 28,97 prosent.

I dag ble det kjent at Birdstep har inngått en videresalgsavtale med Nortel for Birdsteps programvare.

- Dette er et viktig steg videre. Vi har snakket med Nortel over lang tid. Avtalen kommer som et resultat av at de får kundehenvendelser om dette. De vil videreselge våre produkter som en del av sin løsning, sier finansdirektør Hans Petter Hauge til Reuters.

Kursrekord for Telenor
Det er flere selskaper i telekomsektoren som gjør det godt. Telenor har i dag satt ny kursrekord. Aksjen endte denne torsdagen på 45,60 kroner etter å ha lagt på seg 1,56 prosent.

Noe av årsaken til oppgangen er at Thailands nest største mobiloperatør, Total Access Communications, har gått opp mer enn 1,2 milliarder amerikanske dollar de siste to dagene. Telenor eier 40,3 prosent av selskapet.

Nokias resultatframlegging startet IT-rallyet for alvor, og aksjen steg i løpet av kort tid med 10 prosent.

En av Nokias største konkurrenter, svenske Ericsson, vil slå kaldt vann i blodet på alle som har for høye forhåpninger til telekomsektoren.

Leder for investor relations i selskapet, Gary Pinkham, mener finnenes melding om en sterk avslutning på 2003 innen systemsalg skal ikke tas til inntekt for at veksten er tilbake i markedet.

- Det finns tegn på at markedet har stabilisert seg, men det er for tidlig å snakke om vekst i markedet, sier han til Nyhetsbyrån Direkt.

Godt å spekulere
Ellers gjorde spekulasjonsaksjene det godt i dag. Opticom-aksjen steg med 3,50 prosent til 133 kroner. Med det har aksjen løftet seg med 29,13 prosent så langt i år.

Handelen i aksjen har tatt seg kraftig opp, noe som vitner om mer risikovillige investorer på børsoppturen.

Kronen faller videre
Den norske krona derimot, synker stadig i verdi. Torsdag falt den ikke bare mot euro, men også mot dollar, sveitserfranc og de nordiske valutaene.

Nordmenn må nå betale over 8 kroner og 60 øre for en euro. En svensk hundrelapp koster fortsatt 96 kroner, men i praksis er snart norske og svenske kroner likestilt, i hvert fall i grensehandelen.

Danske kroner blir stadig mer verdt i forhold til norske, og 100 sveitserfranc kostet torsdag 548 kroner.

Det er stadig flere analytikere som stiller spørsmålet om det er renteutviklingen som er årsaken til kronefallet eller om det er spekulanter i markedet som står bak nedturen. Uansett er norske eksportører godt fornøyd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.