*Nettavisen* Økonomi.

Hurtigruten bytter ut omstridt cruiseskip – setter inn skip med norsk flagg og mannskap

Hurtigruten har fått mye kritikk i det siste. Nå bytter de ut et omstridt skip.

Hurtigruten har fått mye kritikk i det siste. Nå bytter de ut et omstridt skip. Foto: Bodo Marks (AP)

Hurtigruten har fått krass kritikk for sitt «Tom Cruise-skip». Nå tar de affære.

10.09.20 21:11

Senest i går gikk selskapet kritikk fra næringsminister Iselin Nybø. Stridens kjerne har vært om bruken av skipet som hotell var i strid med loven eller ikke.

- På et hotellskip er det åpent for hvem som helst å booke seg en lugar. I dette oppdraget har produksjonsselskapet chartret skipet i en kort periode i forbindelse med produksjonen, sa Anne Marit Bjørnflaten til NTB på tirsdag.

Les Erik Stephansens kommentar: Intet er så stille som en taus Trygve Hegnar

- Vi har sagt til Hurtigruten at vår forståelse av loven er at dette kan de ikke gjøre i dag, fortalte næringsminister Iselin Nybø (V) til NTB etter et møte med Hurtigruten mandag.

- Ønsker å være konstruktive

De mente likevel at de var innenfor regelverket, men at de skulle se på løsninger.

- Når statsråd Iselin Nybøs uttaler seg så tydelig, ønsker vi å være konstruktive og finne løsninger. Derfor venter vi ikke til forskriften er på plass, men jobber nå med alternativer for å løse situasjonen. Dette er vi også i dialog med departementet, våre tillitsvalgte og oppdragsgiver om, sa Anne Marit Bjørnflaten, direktør for myndighetskontakt i rederiet, til FriFagbegevelse.

Byttes ut

Nå blir skipet «MS Fridtjof Nansen» byttet ut med «MS Finnmarken».

Les også: Cruisenæringen mener de straffes for Hurtigrutens feil

- Produksjonsselskapet har akseptert Hurtigrutens forslag om å bytte ut MS Fridtjof Nansen med MS Finnmarken som utleieskip i forbindelse med filminnspillingen.

- MS Finnmarken starter oppdraget i begynnelsen av neste uke, med norsk flagg og norsk mannskap. Sammen med MS Vesterålen, som fortsatt er en del av avtalen, vil MS Finnmarken ligge ved kai i Åndalsnes resten av leieperioden. Begge skipene er registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR), sier Anne Marit Bjørnflaten, direktør for myndighetskontakt i rederiet, til NTB.

Dette er en løsning som næringsminister Iselin Nybø synes er god.

- Jeg har vært krystallklar på at det har vært i strid med regelverket for NIS-skip å drive hotellvirksomhet i norske havner, sier Nybø til NTB.

- Jeg er glad for at Hurtigruten har tatt signalene på alvor og at de retter seg etter dette nå. Vi jobber også med å endre forskriften for å unngå at dette skjer igjen, sier hun.

Rammes ikke

Bjørnflaten viser samtidig til at det internasjonale mannskapet på MS Fridtjof Nansen ikke rammes av endringen.

– Det betyr at vi selvfølgelig vil lønne dem etter norske vilkår i avtaleperioden – slik planen har vært hele tiden, sier hun.

Les også: FHI: Hurtigruten brøt avtale om å informere passasjerer

MS Fridtjof Nansen har den siste tiden blitt brukt som hotellskip for «Mission: Impossible»-innspillingen, hvor blant annet Tom Cruise deltar.

Både Fellesforbundet og Sjømannsforbundet har anmeldt Hurtigruten for lovbrudd i saken.

– Var fullt lovlig

Mens Nybø og politiet har ment at bruken av skipet som hotell er i strid med loven, har Hurtigruten hatt en annen versjon.

– Sjøfartsdirektoratet har bekreftet at skipet ikke regnes som et hotellskip, at bruken av skipet ligger godt innenfor NIS-loven og dermed er fullt lovlig, sier Bjørnflaten.

– Etter at statsråd Iselin Nybø var tydelig på at hun ville gjøre en forskriftsendring for å endre NIS-reglene, startet vi imidlertid arbeidet med å se på alternative løsninger, legger hun til.

NIS er en forkortelse for Norsk internasjonalt skipsregister. Formålet med den såkalte NIS-loven er å gi bedre konkurransebetingelser for norske skip i utenriksfart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.