*Nettavisen* Økonomi.

Husbanken setter opp renten

I helga øker renten i Husbanken med 0,1 prosent.

30.06.06 12:42

Fastrenten for tre år øker også med 0,1 prosentpoeng, og er 4 prosent fra 1. juli. 5-års fastrente øker med 0,2 prosentpoeng til 4,3 prosent.

NA24 - din næringslivsavis

- Den flytende renten i Husbanken øker med ytterligere 0,4 prosentpoeng til 3,3 prosent fra 1. oktober. Men uansett om våre renter stiger eller faller senere enn i det private markedet, viser erfaringen at våre renter ligger på et lavere nivå over tid, sier forvaltningsdirektør Rune Robertsen i en melding fra Husbanken.

Senere enn privatmarkedet
Mens rentenivået i markedet endrer seg relativt raskt når Norges Bank endrer styringsrenten, fører rentefastsettelsesmåten til at Husbankens renter stiger og faller senere enn i det private markedet. Husbankens rente for 3. kvartal baseres på renteutviklingen for statens innlån i første kvartal i år.

4,3 milliarder til nye boliger
Så langt i år har Husbanken gitt tilsagn om lån til oppføring av 3 200 nye boliger for 4,3 milliarder kroner. Om lag halvparten er blokkleiligheter.

I forhold til samme periode i fjor har størrelsen på gjennomsnittsboligen som finansieres av Husbanken økt fra 78 til 82 kvadratmeter og byggekostnaden har økt med 18 prosent til 1,75 millioner kroner.

Låneutmålingen har økt fra 70 til 77 prosent, og gjennomsnittslånet har økt med 30 prosent til 1,3 millioner kroner, opplyser Husbanken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.