Gå til sidens hovedinnhold

Husleieprisene har stabilisert seg på et skyhøyt nivå

– Mange nordmenn skjønner nok at de nå kanskje aldri vil få råd til å eie sin egen bolig, påpeker Kjetil J. Olsen i Husleie.no

Mandag morgen presenterte Eiendom Norge statistikk for boligprisene.

Boligprisene er et omdiskutert tema i politiske debatter, investeringsmarkedet og i private selskap.

Men i Norge bor også rundt 560.000 husholdninger i leid bolig og de opplever nå skyhøye priser.

– I Norge snakker vi mye om prisene for de som kjøper og selger bolig, men vi glemmer ofte at 1 av 4 faktisk leier, sier Kjetil J. Olsen, daglig leder i Husleie.no

Husleie.no er den største aktøren innenfor leiekontrakter i Norge og har ført statistikk over prisutviklingen i leiemarkedet.

– Eiendomsprisene har økt voldsomt under pandemien, og det blir stadig dyrere å kjøpe sin egen bolig. Leiemarkedet har også gjort et kraftig byks under koronaen. Nå ser begge deler ut til å ha stabilisert seg – dog på svært høye nivåer, sier Olsen.

SSB rapporterer at det aldri tidligere i historien har vært flere leietakere. Hele 962.414 nordmenn er i denne kategorien per dags dato.

Les også: Boligprisene falt i juni

– Prisene har stabilisert seg på et skyhøyt nivå

I snitt for juni 2021 kostet det 10.336 kroner å leie en bolig i Norge. Dette er opp med, 4,8 prosent fra juni 2020. Dette viser Husleie.no sin ferske husleieindeks for forrige måned.

– Prisene har stabilisert seg på et svært høyt nivå i Norge. I byer som Bergen og Trondheim har snittleieprisen for en leilighet de siste par årene ligget på mellom 8000 og 9000 kroner. For juni måned ser vi at leietakerne i snitt må ut med 9642 kroner i Bergen, mens tallet er 10.740 kroner i trøndernes hovedstad. Med tanke på det vi vet om leietagerne og deres økonomi, er dette skyhøyt. I en helt fersk undersøkelse blant våre leietakere, svarer nemlig hele 4 av 10 (41,9 prosent) at de synes det er vanskelig å betjene husleien med sin nåværende inntekt, sier Olsen.

Snittprisen for å leie en bolig i Oslo i juni var på 13.065 kroner som er ned med 1,3 prosent fra juni i fjor.

– Det er bra vi ser en stabilisering av prisene nå. Hvis den voldsomme oppgangen vi har sett de siste månedene hadde fortsatt, ville det åpnet opp for alvorlige diskusjoner om ulike former for reguleringer av leiemarkedet. Dette er noe jeg opplever at de aller fleste egentlig ikke ønsker, sier Olsen.

Han påpeker at her i Norge er det utrolig mange som eier egen bolig.

– I Tyskland, for eksempel, leier 56-57 prosent av husholdningene bolig. Mange nordmenn skjønner nok at de nå kanskje aldri vil få råd til å eie sin egen bolig, og at de heller går inn i statistikken over de nesten 1 million menneskene som leier bolig her til lands, påpeker Kjetil J. Olsen.

Les også: Står vi på kanten til en ekstrem økonomisk krise?

Kraftig økning i husleieprisene spiser av den disponible inntekten

Olsen forklarer at leietakere ofte ikke er den sterkeste økonomiske gruppen. En stor andel er studenter eller jobber i lavtlønnsyrker.

– Når det da blir en kraftig økning i husleieprisene, spises hver eneste krone opp i leie av den disponible inntekten. Flere som leier enn de som eier er nok også rammet av at koronaen har påvirket arbeidsmarkedet, slik som innen hotell, restaurant og reiseliv, påpeker Olsen.

I undersøkelsen blant leietakerne og utleierne for 2020 så selskapet at snittinntekten til 60 prosent av leietakerne var på under 500.000 kroner per år.

– For utleierne derimot, er situasjonen en helt annen. 28 prosent av utleierne tjener mellom 1 og 1,5 millioner i året, mens 17 prosent svarer at de tjener over 1,5 mill. I den samme undersøkelsen svarte 42 prosent av leietakerne at de enten måtte låne penger av familie, eller ta opp forbrukslån for å ha råd til depositum, sier Olsen.

Boligene er både dyre og vanskelig å få tak i

– Elleville tilstander med budrunder på visninger i leiemarkedet vil vi nok se mindre av nå. Men det er absolutt full fart i markedet. Flere av våre store og små utleiekunder i de store byene Oslo, Stavanger, Trondheim og Bergen melder om høy aktivitet. Det renner inn med svar på annonsene og mange vil komme på visning. Det tar som oftest ikke mer enn noen dager før boligene er leid ut, sier Olsen.

I undersøkelsen svarer hele 59 prosent at de har måttet betale mer for leieboligen enn de forventet. Nesten 7 av 10 svarer at det har vært vanskelig å finne bolig. Fra utleiernes side svarer 4 av 10 at det har tatt dem under en uke å finne en ny leietaker.

Hele 80 prosent av utleierne svarer at de fikk leieprisen de hadde annonsert for og 68 prosent bekrefter at etterspørselen etter boliger påvirker leieprisen de setter.

– Det går fort unna i leiemarkedet nå. Mange må ta en avgjørelse om de vil leie en leilighet til 15000 kroner i måneden på like kort tid som det tar å kjøpe en bukse. Pass på at du har en skikkelig husleie kontrakt, og husk at depositumet skal stå på en egen konto for dette – i leietakers navn. Til utleierne vil jeg alltid oppfordre til å sjekke leietagernes betalingsevne nøye, bruke en lovlig husleiekontrakt og aldri gi fra seg nøkkel før depositumet står inne på konto, sier Olsen.

Les også: Full splid om årsaken til økning i formuesulikheten: - Det har vært en fest på børsen