Gå til sidens hovedinnhold

Hutrende nordmenn rømmer til Syden

Over 7.500 nordmenn sikret seg en sydentur på årets første arbeidsdag. Salget er et av de beste i bransjens historie.

En iskald start på det nye året får hutrende nordmenn til å åpne lommeboka for å sikre seg ferie i varmere strøk. Norges største reisearrangør melder om salgsrekord etter årets første salgsdag.

Mandag solgte Star Tour ferier for 13 millioner kroner. Hele 2.300 personer sikret seg en sydentur på årets første arbeidsdag. My Travel solgt 3.400 reiser, og Apollo solgte 1.850 reiser. Til sammen ble det dermed solgt over 7.500 reiser fra de tre ledende aktørene.

- Det er tydelig at mange har brukt juleferien til å planlegge ferien, og nå kommer rushet. Med denne farten vil vi selge 10.000 reiser denne uken, sier Jørn Kristiansen, daglig leder i Star Tour.

Dyre reiser
Som vanlig er det dyrt å kjøpe årets ferie allerede i januar. Hvis du er avhengig av å planlegge ferien tidlig, kan det raskt bli dyrt.

Et raskt søk hos de største reiseoperatørene viser at en uke med uspesifisert hotell i juli nå selges fra 5.000 kroner og oppover.

Sist sommer var det hard kamp om restplassene, men i juni ble likevel en rekke billetter solgt til under 2.500 kroner. I juli var situasjonen verre, og det var svært vanskelig å finne restplasser til under 4.000 kroner.

- Lønner seg ikke å vente
Informasjonssjef Lena Petersson i Star Tour tror det samme kan skje i år, og anbefaler folk å sikre seg den ferien de vil ha nå.

- Det lønner seg ikke lenger å vente. Og det gjelder særlig for skoleferien og andre høysesongferier, sier Petersson til TV 2 Nettavisen.

- Men dere sier jo dette hvert år?

- Ja, men de tre siste årene har presset om sommeren vært så stort at det nesten ikke blir restplasser. I fjor var at det kun noen hundre restplasser igjen i hele markedet. Det har aldri vært så lite, sier Petersson.

Hun tror prisene på charterferier er i ferd med å få samme utvikling som hos lavprisselskapene Norwegian og Sterling. Der får man billigere reiser jo tidligere man bestiller.

Lommeboka avgjør
Administrerende direktør Gunnar Grosvold i My Travel tror det er tykkelsen på folks lommebok som avgjør prisene.

- Så lenge norsk økonomi går godt vil det være få restplasser i juli. Vi har allerede solgt flere billetter til juli i år enn hva vi hadde på samme tid i fjor, sier Grosvold til TV 2 Nettavisen.

- Men hva skal man gjøre hvis man ikke vil betale 5.000 kroner per hode på ferien?

- Da skal man dra til en liten gresk øy, også skal man reise tidlig eller sent i sommerferien. Hvis man vil reise i skoleferien, så må man bestille nå, sier Grosvold.

Han mener Bulgaria og de nye ferielandene kan være økonomisk lurt.

- Her får du jo mer for dine norske kroner, sier Grosvold.

Se østover
De som synes ferien blir for dyr bør se østover, mener Petersson. Reisene til Tyrkia, Slovenia, Kroatia og Bulgaria er rimeligere, og i tillegg er utgiftene til mat langt lavere.

- Hvis du er en familie på fire eller fem og skal ut for å spise, så trenger du jo ikke bekymre deg for stive priser i disse landene, sier Petersson.

Kommentarer til denne saken