Gå til sidens hovedinnhold

Hva er dette egentlig?

Vi har tatt en titt på Fujitsu Siemens Lifebook P1510. Det er en lekker liten dings som forsøker å være litt forskjellig.

Bærbare datamaskiner er i skuddet som aldri før, og de erstatter i stadig større grad stasjonære datamaskiner. Skal en derimot ut på reise kan det være greit å ha en virkelig liten maskin som både er lett og enkel å ha med seg, og samtidig kan fungere som en fullverdig datamaskin.

Lite og enkelt
Dette segmentet av bærbare datamaskiner omtales gjerne som ultraportable, og er kjennetegnet med at vekten ligger like rundt én kilo. De fysiske spesifikasjonene er også typisk langt mindre enn «vanlige» bærbare; skjermen er gjerne 8-12 tommer, og tastaturet er krympet for å få plass den relativt lille fysiske overflaten på en slik maskin.

Lifebook P1510 passer perfekt inn i denne kategorien med sin vekt på én kilo, men er i tillegg noe mer. Skjermen, som er trykkfølsom, kan vris 180 grader rundt og deretter lukkes. Det fører til at skjermen er tilgjengelig når skjermlokket er lukket. Og vips så har du en tablet-pc, altså en datamaskin som du styrer gjennom å trykke på skjermen, ikke ved bruk av taster.

Tablet-pc-er har i lang tid blitt hypet ganske kraftig av en rekke produsenter, men har så langt kun blitt et nisjeprodukt.

Se flere bilder av maskinen i bunnen av artikkelen.

Tegn og skriv
Denne kombinasjonen er ganske fiffig, og gjør den på papiret til et svært godt arbeidsverktøy. Du kan sette deg ned og bruke maskinen som en vanlig laptop, eller du kan bruke den til å notere på direkte på skjermen, på for eksempel virtuelle Post-it-lapper eller linjeark.

En trykkfølsom skjerm gjør det langt enklere å lage notater fordi en kan tegne og skrive om hverandre som på vanlig papir.

Liten skjerm
Skjermen er i bredformat på 8,9 tommer med en oppløsning på 1024x600 punkter. Dette er en såpass god oppløsning at det ikke er noe problem å benytte de aller fleste applikasjoner, men størrelsen på skjermen gir naturlig nok ingen «wow»-effekt. Å se på filmer på skjermen fungerer veldig greit. Når du benytter maskinen som tablet-pc kan du snu bildet slik at du bruker skjermen på høykant.

Som standard er maskinen utstyrt med en Pentium M ULV 753 på 1,2 gigahertz. Dette er en spesialutgave av Intels prosessorer for bærbare maskiner som trekker spesielt lite strøm og utvikler lite varme. Til gjengjeld er hastigheten lav. Det gir seg selv at dette er en maskin som er et arbeidsredskap for relativt enkle operasjoner, ingen spillmaskin eller den perfekte maskinen å jobbe med bildebehandling på.

Batteriet kunne vært bedre
Batteriet som følger med som standard er ikke så veldig mye å skryte av. Fujitsu Siemens skryter av at det kan holde i opp til 4,5 timer, men under normal aktiv bruk kan du ikke regne med at det holder i veldig mye mer enn 2 timer - vi målte nøyaktig 120 minutter ved å se på video. Det kan kjøpes til et dobbelt så stort batteri, men det vil gjøre maskinen fysisk større.

Maskinen er liten, og da følger det at det ikke har blitt plass til noe CD/DVD-spiller. Skal du benytte dette, må du koble til en ekstern gjennom USB. Det er derimot funnet plass til kortleser for både SD og CF-kort. Den er også utstyrt med trådløst nettverkskort (802.11 a/b/g), 100 Mbit LAN, Bluetooth, modem, to USB 2.0-porter og VGA-utgang for ekstern skjerm. Fulle spesifikasjoner kan leses her (ekstern PDF).

Liten maskin
Så over til bruken: Dette er en usedvanlig liten og hendig maskin, selv om den er relativt tykk. Maskinen er såpass liten at Fujitsu Siemens ikke har funnet plass til en standard touchpad, som er normalt på de fleste bærbare datamaskiner.

I stedet har en utstyrt maskinen med en såkalt trackstick/tocuhstcik som er et lite følsomt punkt som er plassert midt på tastaturet som du styrer musepekeren med. Dette er en løsning uvant for mange, men som trolig er mer effektiv enn en touchpad når en først har lært seg å bruke den. Både Dell og IBM har brukt slike løsninger på sine maskiner i lang tid.

Små taster
Tastaturet er som tidligere nevnt langt mindre enn det en finner på «vanlige» datamaskiner, og det medfører en ganske lang innkjøringsperiode før en skriver feilfritt. Tastene er såpass små at det er fort gjort å trykke feil eller trykke ned flere taster på en gang.

Maskinen er for øvrig en glimrende unnskyldning for å lære seg touch, for det er ikke plass til å bruke fingrene feil – holder du fingrene helt inntil hverandre rekker en fra a-ø på tastaturet. Da sier det seg selv at det ikke er plass til å skrive litt uryddig med mange fingre.

God følsomhet
Når det gjelder å bruke maskinen som en tablet-pc så fungerer maskinen relativt godt. Den trykkfølsomme skjermen er svært nøyaktig og det fungerer utmerket å både skrive og tegne med den medfølgende pennen – forutsatt at skjermen er kalibrert korrekt.

Det vi har å utsette på tablet-funksjonene av P1510 er at maskinen er relativt tykk med sine 3,5 centimeter. Størrelsen på skjermen er også litt i minste laget for at det hele skal bli like bra som på en dedikert tablet-pc.

Et annet problem med å bruke den som en tablet-pc er at maskinen rett og slett blir glodvarm. Temperaturen under blir såpass høy at det kan være ubehagelig å holde maskinen. I tillegg er maskinen utstyrt med en relativt bråkete vifte.

Konklusjon
Alt i alt er dette et produkt som fort står i fare for å havne litt mellom to stoler. Er en ute etter en liten laptop finnes det bedre løsninger, og er en ute etter en god tablet-pc finnes det bedre løsninger. Dette blir et kompromiss for å få begge deler, og det medfører alltid ulemper, og en kan kanskje se dette som et produkt som viser hva som vi vil se mer av i fremtiden.

At maskinen er et nærmest perfekt nisjeprodukt for de som har behov, eller kunne ønske seg, både laptop og tablet er det derimot liten tvil om. For denne gruppen er nok P1510 det beste produktet på markedet i dag. Prisen på drøye 16.000 kroner understreker at dette er et nisjeprodukt for de som reiser mye og vil ha mye funksjoner på liten plass.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft

Kommentarer til denne saken