*Nettavisen* Økonomi.

Hva er Norges teiteste gebyr?

Det er klart for avstemning i jakten på Norges teiteste gebyr. Gi din stemme her.

10.06.05 08:49

I jakten på Norges teiteste gebyr har TV 2 Nettavisen mottatt over 500 forslag. Etter to uker med den ene gebyrsaken etter den andre er det endelig klart for avstemning.

Er du usikker på hva du skal stemme? Ta debatten her i Veggavisen først.

Blant alle forslagene som har kommet inn har vi nå valgt ut 20 kandidater. De nominerte er:

1. Tinglysningsgebyret
Regjeringen ønsker å skjerpe konkurransen mellom bankene, men en av de største konkurransebremsene lever videre. Dagens tinglysningsgebyr på 2.112 kroner gjør det lite fristende å bytte bank. Sammen med bankenes egne etableringsgebyrer kan det raskt kost over 3.000 kroner å bytte bank.

I forslaget til revidert nasjonalbudsjett forslår regjeringen å redusere gebyret med 211 kroner til 1.901 kroner, men forbrukerne må nok vente lenge før gebyret forsvinner helt.

2. Serviceavgift hos SAS Braathens og Widerøe
Hvis man vil kjøpe flybilletter på internett hos SAS Braathens eller søsterselskapet Widerøe, er det umulig å kjøpe billettene uten å betale en serviceavgift eller servicehonorar på 50 kroner.

Verken Widerøe eller SAS Braathens ser noen grunn til å endre dette systemet, og påpeker at man kun betaler serviceavgiften per bestilling og ikke per reise. Serviceavgiften er altså like høy hvis man betaler en tur/retur-reise som en enveisreise.

3. Serviceavgift på billettbestilling
Selskapet Ticnet selger billetter til konserter og andre arrangementer over internett og telefon. For tjenesten tar Ticnet 25 kroner per billett, men dette får ikke kunden vite før langt ut i bestillingen. Det er så godt som umulig å kjøpe billetter gjennom Ticnet uten at dette gebyret blir lagt til.

Men gebyret til Ticnet blir slått ned i støvelen med gebyrene som Billettkontoret.no legger på sine billetter. Der i gården legges det først til en billettavgift på 25 kroner og deretter 149 kroner i ekspedisjonsavgift.

4. Purregebyr fra staten
Purregebyr fra private bedrifter er irriterende nok, men purregebyrene fra staten kan være en enda dyrere affære.

I Lånekassen må man for eksempel punge ut med 280 kroner hvis man ikke overholder betalingsfristen.

Forklaringen fra Lånekassen er at de ikke har sikkerhet i studielånet og derfor må være ekstra strenge.

5. Gebyr ved utstedelse av pass
Hvis man skal ut å reise utenfor Schengen-området, trenger man pass. Politiet anbefaler til og med at man har pass hvis man skal reise utenfor Norden. Et pass koster i dag 990 kroner for voksne og 420 kroner for barn. I Sverige koster et pass 225 kroner for alle.

6. Fakturagebyr
Et gebyr for å skrive ut en regning er en genial forretningsidé som stadig flere benytter seg av. Små beløp som sjeldent påvirker totalprisen, men som kan irritere de fleste.

I jakten på Norges teiteste gebyr er det groveste fakturagebyret leserne har tipset om et «terminvarslingsgebyr» på 75 kroner hos Elcon Finans.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TV 2 Nettavisen

7. Dokumentavgiften
Dokumentavgiften regnes av de fleste som en skatt, men etter massivt press fra leserne lar vi denne avgiften være med i kåringen. Dokumentavgiften ble innført i 1976 og avløste da stempelavgiften. I begynnelsen var den på 1,25 prosent, men siden 1987 har avgiften vært på 2,5 prosent av salgssummen ved kjøp av bolig. Les mer om avgiften her.

8. «Rullegebyr» hos Posten
Posten har et eget gebyr for spesialgods som må sorteres manuelt. Gebyret som enkelte steder går under navnet «rullegebyret» koster 15 kroner. Navnet er fordi gebyret blant annet gjelder på pakker som er så rundt at de kan rulle av postens rullebånd.

9. Ekspedisjonsgebyr hos Netthandelen.no
Nettbutikken Netthandelen.no frister med auksjoner der utropsprisen alltid er én krone. Men takket være ekspedisjonsgebyret på 65 kroner per faktura er den virkelige utropsprisen 66 kroner.

Men de som kjøper flere produkter samtidig slipper unna med et ekspedisjonsgebyr.

10. Gebyr på kjøp av kinobilletter
Kinoer over hele landet fikk så hatten passet da det i en periode var dyrere å kjøpe kinobilletter over internett enn i luka på kinoen.

Et gebyr på bestillingen gjorde det dyrere å kjøpe billetter over nettet, men nå har de fleste kinoene senket prisen på selve billetten slik at totalsummen blir det samme som om man kjøper billetter i luka.

Enkelte kinoer har ennå ikke ryddet opp i dette, og straffer dermed de kundene som gjør jobben selv.

11. Gebyr på heving av giro
At kassetjenester i bankene koster er vi blitt vant til, men at det skal kost 30 kroner å heve en giro i en bank der du ikke er kunde, er for mange irriterende.

I jakten på Norges teiteste gebyr har vi mottatt en rekke e-poster fra personer som har vunnet småpremier fra Norsk Tipping og mottatt premien på postgiro. De som ikke hadde konto i postbanken har blitt ganske skuffet når hele gevinsten gikk til å betale gebyret.

12. TV-lisensen
Kringkastningsavgiften er en avgift som skaper harme blant mange. Hovedargumentet for å opprettholde kringkastningsavgiften er at NRK skal være selvstendig fra politikerne som vedtar statsbudsjettet.

Klikk på bildet for å forstørre.

13. Bagasjegebyr på drosjeturen
Drosjesjåfører er som regel svært behjelpelig med å legge bagasjen din inn i drosjen, men det handler nok om mer en service. Flere drosjeselskaper opererer nemlig med et gebyr for de som bruker bagasjerommet. Drosjer fra Oslo Taxi kan i dag ta 10 kroner per kolli, og maks 20 kroner. Men drosjeselskapet har bestemt seg for å fjerne gebyret fra 1. juli.

14. Vekslegebyr i bank
Å veksle penger i banken koster ikke småpenger. Hvis du vil veksle penger i en bank der du ikke har konto kan det raskt koste deg 50 kroner i gebyr. Og selv om du har konto kan du ende opp med å betale gebyr hvis du veksler på feil måte.

15. Gebyr på nettbestilling på polet
Vinmonopolet har utviklet et flott system for å bestille polvarer hjem eller til det polet du selv ønsker å hente varene ved.

Hvis du bestiller hjemmelevering koster der 130 kroner og oppover. Hvis du selv henter flaskene på polet må du betale 30 kroner. Selv om du selv henter flaskene må du altså ut med 30 kroner i gebyr. Samme tjeneste er gratis på Apéritif sine sider.

16. «Ostegebyr» hos Dolly Dimple’s
De som kjøper pizza fra Dolly Dimple’s har sikkert fått med seg at man for et tillegg i prisen kan få ost helt ut til kanten på pizzaen.

- Dolly Dimple’s tar ekstra gebyr for «ekstra ost» spredd helt i kanten på pizzaen. Hvorvidt dette egentlig er et «spredningsgebyr» for å spre den osten som er inkludert vites ikke, skriver en oppgitt leser.

17. Innmeldingsgebyr på treningssenter
Trening på et fancy treningssenter er slettes ikke billig. Ikke nok med at man inngår skriftlige avtaler med bindingstid, men flere treningssentre operer i tillegg med innmeldingsavgifter. Altså en egen avgift for å bli kunde.

18. Gebyr for pengelense bilister i bomringen
De som har prøvd å passere bomringen i Oslo uten kontanter har oppdaget at slikt koster ekstra. Hvis man ikke har penger med seg får man en giro med et ekstragebyr på 20 kroner. Å betale med kort har så langt ikke vært mulig, men ifølge Fjellinjen jobbes det nå med en kredittkortløsning.

19. Leveringsgebyr hos FotoKnudsen
Flere lesere irriterer seg over at de må betale 19 kroner i leveringstillegg når de henter digitale bilder de har levert over internett til fremkalling hos FotoKnudsen. Leserne liker ikke at de må betale for leveringen når de henter bildene selv.

FotoKnudsen forsvarer tillegget med at bildene fremkalles på et sentrallaboratorium i Bergen og derfor må sendes ut til den enkelte butikk. FotoKnudsen påpeker også at tillegget er det samme uansett hvor mange bilder man bestiller.

20. Gebyr på taxitur fra Gardermoen
Hvis du tar en kort drosjetur fra Gardermoen til et av hotellene rundt flyplassen, må du betale et ekstra gebyr på rundt 100 kroner. Drosjesjåførene er ikke alltid like flink til å fortelle at du må betale dette i tillegg til det som står på taksameteret.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.