Dette er en kommentar. Det er skribentens holdning som kommer til uttrykk.

Direktørene blir flere i Oslo-skolen. Og de tjener stadig bedre.

«Forskjells-Norge» i hovedstadens skoleverk har skutt fart under Inga Marte Thorkildsens ledelse. Gjennomsnittslønna for direktørene i Oslo-skolen er 1,1 million. Seinest i august fikk noen av dem en lønnsøkning på 14 prosent.

Begynnerlønna for en lektor er 514.600 kroner. Med seks års ansiennitet er lønna økt til 537.400 kroner.

Les også: Kutter hardt i valgløfter - men gir fete lønnstillegg til direktører

Stein i glasshus

Med bare fem års ansiennitet som skolebyråd tjener altså Inga Marte Torkildsen to og en halv gang så mye som en lektor med fem års ansiennitet. Både byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og ordfører Marianne Borgen (SV) tjener det samme som regjeringsmedlemmene: 1.410.073 kroner i året.

Byråd Thorkildsen kritiserer lønnsutviklinga i direktørsjiktet, men understreker at hun «tar ansvar». Skjønner hun virkelig ikke at hun kaster stein i glasshus? Inga Marte Thorkildsen skryter over at hun nå har fått på plass en ordning der fagforeningene skal ha en slags vetorett når lønningene til direktørene skal fastsettes.

Når får fagforeningene vetorett i spørsmålet om Inge Marte Thorkildsens lønn?

En verkebyll som skys som pesten

Lønnsnivået til topp-politikerne i Arbeiderpartiet og SV er en verkebyll. De skyr saken som pesten når noen bringer den på bane - og dette gjelder veldig mange av dem som befinner seg i det sjiktet som til daglig snakker aller høyest om «å få ned ulikhetene».

Les også: SV-politikeren bør skamroses for å gi millionlønn til direktører i Oslo-skolen

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen kan glede seg over en årsinntekt på 1.415.563 kroner, fem tusen mer enn de som sitter rundt kongens bord.

Jeg veit at dette er som å bore i ei visdomstann uten bedøvelse. Men når det ikke skjer noe, må noen fortsette torturen.

LO-toppene og lederne i SV og Arbeiderpartiet snakker på inn- og utpust om «å få ned forskjellene», og elsker å snakke ned de «superrike».

De forstår åpenbart ikke dette enkle faktum: For folk flest, som tjener rundt regna 500.000 kroner i året, er folk som tjener tre ganger så mye de daglige representantene for de «superrike»!

Folk flest gir blaffen i Røkkes formue

Kort sagt: Folk flest gir blanke blaffen i om Kjell-Inge Røkke har en formue på 20 eller 50 milliarder. Men de forstår ikke, og syns det er dypt urettferdig, at «deres tillitsvalgte» - om det er i politikken eller i fagbevegelsen - tilsynelatende lever godt (!) med å tilhøre lønnseliten.

Millionærene i Oslo rådhus - og for så vidt i landets øvrige rådhus - henviser alltid til at det er en «uavhengig lønnskommisjon» som bestemmer lønna. Dette er en behendig ansvarsfraskrivelse.

Her kan du lese flere innlegg av Arild Rønsen.

Sannheten er at de kan gjøre om på dette systemet - rett og slett ved å fremme et enkelt forslag.

Kan hvis de vil

Raymond Johansen, Marianne Borgen og Inga Marte Thorkildsen kan når som helst gå på talerstolen i Oslo bystyre å foreslå at lønna deres halveres. I dette spørsmålet ville de ha et bombesikkert flertall; støttepartiet Rødt stemmer konsekvent for å senke politikerlønningene.

Det samme i LO: Hvis Hans-Christian Gabrielsen gikk på talerstolen under neste kongress og foreslo at lønna hans skulle halveres, så ville han få forslaget vedtatt med akklamasjon!

Les også: Raymond Johansen og Inga Marte Thorkildsen øker de sosiale forskjellene i Oslo

Jeg veit at dette er som å bore i ei visdomstann uten bedøvelse. Men når det ikke skjer noe, må noen fortsette torturen.

Hvis fagforeningslederne og politikerne på venstresida skal ha noen som helst troverdighet i kampen for «å få ned ulikhetene», må de begynne med å spørre sitt eget speilbilde:

«Inga Marte: Hvorfor tjener du 700.000 mer enn en lektor?»