Hva skjer hvis du bommer på fristen?

Det kan koste deg dyrt dersom du ikke leverer selvangivelsen innen fristen, som er 30. april.

13.04.04 06:34

Ifølge informasjonsdirektør i Skattedirektoratet Lise Halvorsen er det ikke uvanlig at folk lar være å levere selvangivelsen.

– Det er alltid slik at noen ikke vil levere, verken dette eller andre ting til myndighetene. Hvis du leverer for sent, får du en forsinkelsesavgift, sier hun.

For sent levert
Denne avgiften er 1 promille av formuen og 2 promille av inntekten ved levering innen én måned etter fristen.

Leverer du selvangivelsen mer enn én måned etter fristen, er avgiften 1 promille av formuen og 1 prosent av inntekten.

De som leverer selvangivelsen etter utgangen av august, og mer enn to måneder etter utsatt frist, må du betale 1 promille av formuen og 2 prosent av inntekten i forsinkelsesavgift.

Ikke levert
Dersom selvangivelsen ikke er levert innen likningen legges ut, regnes selvangivelsen som ikke levert. Det samme gjelder dersom du har glemt å skrive under.

Formue og inntekt kan da fastsettes ved skjønn, du må også betale en tilleggsskatt på 30 prosent av skatten. I etterkant kan du heller ikke kreve å få behandlet en klage.

Dersom du leverer selvangivelsen innen tre uker etter at likningen ble lagt ut, betaler du forsinkelsesavgift i stedet for tilleggsskatt. Denne forsinkelsesavgiften er 3 promille av formuen og 3 prosent av inntekten.

Uriktige opplysninger
Dersom du har oppgitt uriktige eller ufullstendige opplysninger, må du normalt betale tilleggsskatt.

I alminnelighet er tilleggsskatten 30 prosent av den skatten som er eller kunne ha vært unndratt. I alvorlige tilfeller er satsen 45 prosent eller 60 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag