Gå til sidens hovedinnhold

Hvem får sitte ved maktens bord?

Vi gir deg alt om maktelitens middag torsdag kveld. Se bilder, video og les hele Gjedrems tale.

Ved Norges Bank-middagen i kveld kommer fasiten på hvem som er viktigst her til lands. Bordplasseringen gir en pekepinn om hvordan gjestene rangeres i makthierakiet.

Det er to bord som teller under årsmiddagen, og det er bord tre og fire. Der regjerer statsminister Jens Stoltenberg og sentralbanksjef Svein Gjedrem.

TV 2 Nettavisen følger årstalen og middagen torsdag kveld.

Tidligere års bordplasseringer viser at det er enkelte gjengangere rundt de to maktbordene. Spesielt på kvinnefronten er det en del gamle travere.

Bank, shipping og fagforening
Skolesjef Mary Kvidal i Norges Banks representantskap har fast plass ved statsministerens bord.

Andre faste innslag er administrerende direktør Gunn Wærsted i Sparebank 1 Gruppen, konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulstein-konsernet og Annette S. Olsen i Fred. Olsen.

De fire siste årene har Siv Jensen, som leder for Finanskomiteen på Stortinget, sittet ved sentralbanksjefens bord. I år har imidlertid Karl Eirik Schjøtt-Pedersen tatt over Jensens verv, og sannsynligvis også plassen hennes.

En annen kvinne som er byttet ut med en mann, er LO-sjef Gerd-Liv Valla. Tidligere har Valla gått i skytteltrafikk mellom de to maktbordene, men i år ligger fagforeningstoppen som kjent hjemme med brukket rygg.

I hennes sted stiller fungerende LO-sjef Roar Flåthen.

Debut for Halvorsen
Motsatt vei har det gått med finansministerplassen, der Per-Kristian Foss er byttet ut med Kristin Halvorsen.

Tidligere finansminister Foss har fått æren av å sitte både sammen med statsministeren og Norges Bank-sjefen annenhvert år. I fjor satt Foss sammen med Bondevik, og dermed kan fersk finansminister Halvorsen forberede seg på å holde Gjedrem med selskap i år.

LOs motpart NHO har tradisjonelt hatt en representant ved bord tre eller fire.

Mens administrerende direktør Finn Bergesen jr. i NHO blir forvist til et av de nærliggende bordene, kan NHO-president Erling Øverland være relativt sikker på at han får sitte sammen med ypperste makteliten.

Fra Rimi til Norges Bank
Utenriksministeren er en annen gjenganger. I fjor var Jan Petersen en av Bondeviks bordkamerater. Hvilket av de to bordene Jonas Gahr-Støre får sitte ved er foreløpig en stor hemmelighet.

Fersk på maktlisten i 2005 var olje- og energiminister Thorild Widvey. Om ny statsråd Odd Roger Enoksen får hennes stol i år gjenstår å se.

DnB NOR-topp Svein Aaser og styreleder Olav Hytta i samme konsern har begge holdt statsministeren og sentralbanksjefen med selskap, dog ved hvert sitt bord.

Tidligere NHO-sjef Jens Ulltveit-Moe er også et fast innslag, sammen med milliardær-kollega Stein-Erik Hagen.

Tele blir til olje?
Andre kan imidlertid ikke være like sikre på å vinne stolleken.

SAS Braathens-topp Petter Jansen og Telenor-topp Jon Fredrik Baksaas var nye av fjoråret, sammen med Netcom-direktør Barbara Thoralfsson. Nå venter ny Netcom-sjef August Baumann venter spent på å overta stolen til Thoralfsson.

Om telegigantene byttes ut med topper fra oljekjempene blir spennende å se. Det vil si at Norsk Hydro-sjef Eivind Reiten og Statoils Helge Lund kan regne seg som en av Norges mektigste.

Skipsreder Fred. Olsen, Aker-sjef Leif-Arne Langøy og riking Johan H. Andresen jr. fikk i fjor en plass i solen for første gang.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her