Gå til sidens hovedinnhold

Hvem sitter ved maktens bord?

Ved årsmiddagen i Norges Bank er det to bord som teller; bordene til statsministeren og sentralbanksjefen. Hvem kommer inn i varmen i år?

Bordplasseringen på årsmiddagen i Norges Bank gir en god pekepinn om hvem som er viktigst her til lands.

Fasiten kommer like før klokken 1730. TV 2 Nettavisen følger saken.

De to hotteste bordene å bli plassert ved under middagen på Grand Hotel, er bord tre og fire. Der holder statsminister Kjell Magne Bondevik og sentralbanksjef Svein Gjedrem hoff.

Tidligere års bordplasseringer viser at det er enkelte gjengangere hos både Bondevik og Gjedrem, spesielt på kvinnefronten.

Gjedrem satser på Jensen

Leder av finanskomiteen, Siv Jensen, har de siste tre årene havnet på sentralbanksjefens bord. Skolesjef Mary Kvidal i Norges Banks representantskap har fast plass sammen med Bondevik. LO-leder Gerd-Liv Valla går i skytteltrafikk mellom de to maktbordene.

Andre faste innslag er administrerende direktør Gunn Wærsted i Sparebank 1 Gruppen, konsernsjef Gunvor Ulstein i Ulstein-konsernet og Annette S. Olsen i Fred. Olsen.

På herresiden er DnB NOR-sjef Svein Aaser og styreformann Olav Hytta i samme konsern sikre. De to har sittet sammen med både Bondevik og Gjedrem de siste årene.

Statoil-sjefen har også vært på plass. I 2002 representert ved Olav Fjell, og i fjor i form av konstituert konsernsjef Inge K. Hansen. Dermed bør årets innslag være Helge Lund, som tiltrådte som Statoil-sjef i august i fjor.

Lund har imidlertid allerede vært gjennom ilddåpen. Ved fjorårets middag satt han nemlig ved Bondeviks bord som konsernsjef i Aker Kværner.

Kanskje kommer Hagen

Tidligere kjøpmann Stein Erik Hagen har ved to anledninger hatt plass ved maktens bord. I 2002 og 2004 satt han sammen med sentralbanksjefen. Hagen var begge årene oppført som «kjøpmann» og konsernsjef.

Nå er han riktignok ikke i Ica/Rimi-sfæren lenger, men har likevel en del å slå i bordet med. Som storaksjonær i Orkla og en av de største investorene i Norge, er det mulig han også i år får være med på moroa. Men da blir det altså i rollen som riking og ikke som næringslivstopp.

Det gjenstår å se om Hagens giverglede til Bondeviks parti KrF gir et dytt i riktig retning.

Tilsvarende rikinger Erik Must, redaktør Trygve Hegnar og investor Johan H. Andresen jr. har ikke tidligere blitt velsignet med maktplass.

Eks NHO-sjef Jens Ulltveit-Moe har også hatt fast plass blant eliten. I år blir sannsynligvis Ulltveit-Moe byttet ut med den ferske NHO-presidenten Erling Øverland, som overtok i fjor vår.

Finansminister Per-Kristian Foss, høyesterettsjustitiarius Tore Schei og utenriksminister Jan Petersen er også blant kandidatene. Nylig avgått Orkla-sjef Finn Jebsen, som tidligere har sittet ved Bondeviks bord, blir nok ikke å finne der i år.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken