Gå til sidens hovedinnhold

Hvor ble det av momskuttet?

Ferske tall viser at matprisene har steget med over én prosent siden nyttår, til tross for at matmomsen ble kuttet ved årsskiftet.

Statistisk sentralbyrå la torsdag frem inflasjonstall for februar måned. I løpet av det siste året har prisene her til lands steget med én prosent.

Det er noe lavere enn økonomenes anslag på 1,3 prosent.

Fortsatt lav inflasjon
Kjerneinflasjonen, som er konsumprisene justert for avgifter og energivarer, steg med 0,7 prosent. Det er på tilsvarende nivå som i januar, og noe lavere enn ekspertenes prognoser.

Anslagene for årsveksten lå nemlig på 0,8 prosent.

Det er kjerneinflasjonen Norges Bank sjeler til når de skal bestemme hvilken vei styringsrenten skal gå. Sist måned mente flere økonomer at de lave januartallene betød lav rente lenge.

Nå er imidlertid usikkerheten noe større, ettersom sentralbanksjef Svein Gjedrem åpnet for rentehopp i sin årstale i midten av februar. I tillegg viser andre tall god vekst i norsk økonomi.

Ingen gevinst
I februar var det spesielt prisene på mat, alkoholholdig drikke og tobakk, møbler, helsepleie og transport som trakk opp.

Matprisene steg med 1,7 prosent fra februar i fjor til samme måned i år.

Fra januar til februar har matprisene steget med én prosent, og hittil i år 1,1 prosent. Dette er høyt tatt i betraktning momskuttet ved nyttår. Da ble nemlig matmomsen kuttet med ett prosentpoeng, et kutt som enda ikke har kommet forbrukernes lommebøker til gode.

I forkant så blant annet Nordea Markets for seg at matvareprisene skulle falle, nettopp på grunn av dette kuttet.

- At prisen på mat steg var den store overraskelsen denne måneden. Jeg tror det er frukt og grønt som trekker opp, sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets til TV 2 Nettavisen.

La seg for lavt?
Ifølge SSB skyldes prishoppet både at sesongvarer som frukt og grønt ble dyrere, men også et hopp for øvrige matvaregrupper og på alkoholfrie drikkevarer.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets er enig i at matprisene stiger i overkant av det som er vanlig for februar. Han tror det kan skyldes en konkurransetilpasning, men mener det er for tidlig å trekke bastante konklusjoner.

- Gjennom hele fjoråret sank matprisene i forhold til utviklingen i konsumprisene. Det kan tilsi at dagligvarekjedene har lagt seg på et lavt nivå, og at det nå justeres opp, sier Aamdal til TV 2 Nettavisen.

Prisen på klær og sko trakk på sin side inflasjonen i februar ned. På årsbasis har disse to varegruppene blitt hele 6,5 prosent billigere, mens prisene fra januar til februar sank med 1,3 prosent.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken