*Nettavisen* Økonomi.

Gunnar Stavrum

Hvor mange milliarder skal du ha for Alaska og Hawaii, Donald Trump?

 

BANANREPUBLIKK: USAs president Donald J. Trump behandler allierte land som Sverige og Danmark som bananrepublikker. Foto: Nicholas Kamm (AFP)

Norge har 9.500 milliarder i Oljefondet. Det bør holde til en stat eller to i USA.

På kort tid har verdens mektigste mann, USAs president Donald J. Trump, kommet med utspill som viser at han ikke forstår stort av hvordan andre land fungerer.

Først ville han at politikerne skulle overstyre domstolene i Sverige og sette fri en rapper, og nå sist forhører han seg om Danmark vil selge Grønland.

Det alvorligste med utspillene er at de avslører en total mangel på kunnskap om hvordan domstolene fungerer i et demokrati, samtidig som presidenten ikke forstår hvilken blodig fornærmelse det er å tro at Danmark vil selge Grønland for 30 sølvpenger.

Det er ingen tvil om at USA er NATOs sterke nasjon og at makten rår i internasjonal politikk. Men derfra til å oppføre seg som en bølle uten respekt for vennligsinnede allierte og deres politiske ledere er et stykke.

For å snu på skillingen: Akkurat nå har Oljefondet en verdi på 9.500 milliarder kroner. Det burde holde til en solid chunk av Alaska eller Hawaii.

Du og Donald Trump kan følge med her: Oljefondets markedsverdi

HVOR MYE FÅR VI: Holder det til en chunk av Alaska eller Hawaii?

Det blir å slå inn åpne dører å forklare en normalt oppegående norsk leser hvorfor det ikke er slik i siviliserte demokratier at statsministeren bare kan gi beskjed til politiet eller domstolene om å slippe løs en antatt kriminell.

Samtidig forstår de fleste at det ikke er normal kutyme å innlede et snarlig statsbesøk med et åpent spørsmål om hvor mye Danmark skal ha for Grønland.

Og når danskene som ventet avslo «tilbudet», svarte USAs president med å furte overfor sine 45 millioner følgere på Twitter: - Danmark er et veldig spesielt land med fantastiske folk, men basert på statsminister Mette Fredriksens kommentarer, at hun ikke har noen interesse av å diskutere salg av Grønland, så vil jeg utsette vårt møte som var planlagt om to uker på ubestemt tid.

Trump er forbannet, med en viss rett, på at USA må ta størstedelen av regningen for forsvarsalliansen NATO. Og nå er Danmark plukket ut som en snylter blant flere land som burde betalt 100 milliarder dollar mer, ifølge Donald Trump.

- Danmark betaler bare 1,35 prosent av BNP til NATO. Det er et velstående land som burde betalt 2 prosent, fulgte president opp på Twitter i går. Og la ut en illustrasjon for å bevise at spleiselaget ikke fungerer.

Klikk på bildet for å forstørre.  

DANMARK MÅ SKJERPE SEG: USAs president er ikke fornøyd med at et velstående land som Danmark betaler så lite til NATO. Foto: Donald J. Trump (Twitter)

Til å være et selvutnevnt geni forstår Donald J. Trump veldig lite av hvordan det politiske livet fungerer i Sverige og Danmark, og hans utspill skader både samholdet internt i NATO og forholdet til to viktige allierte i Norden.

At han åpenbart er lite opplest på to små land, er kanskje ikke så overraskende. Men det alvorlige er at han han gir uttrykk for at de er rene bananrepublikker der statsministrene kan hente folk ut av varetektsfengsel eller selge unna et stykke av landet for en pen sum.

Det kan kanskje være lærerikt om vi svarte med samme mynt?

Ifølge Pew Reserach Center rundet den amerikanske statsgjelden 22 trillioner dollar. Her er det lett å gå seg vill i nuller, men raskt omregnet er det rundt 200 tusen milliarder norske kroner, eller drøyt 22 ganger det norske Oljefondet.

Vi har altså ikke råd til å gjøre Donald Trump gjeldfri, men nær ti tusen milliarder norske kroner er penger det også.

Så hvor mye av Alaska eller Hawaai får vi, Donald Trump?

PS! Hva mener du om Donald J. Trumps siste utspill? Er han en smart og dyktig forhandler, eller blir du skremt? Skriv et leserbrev!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.