*Nettavisen* Økonomi.

Hvordan blande business and pleasure

Når du drar ut på reiser du får gjennom jobben kan du risikere å måtte betale skatt på hele moroa.

31.01.05 08:26

Reiser for såkalt relasjonsbygging eller smørereiser er i mange tilfeller helt lovlig. Det mange ikke vet, er at mottakeren ofte skal betale skatt for reisen han eller hun blir med på. Slikt kan jo raskt legge en demper på «relasjonsbyggingen».

For å vite om en reise er skattepliktig er det første spørsmålet du må stille til deg selv «ville jeg fått denne reisen hvis jeg var arbeidsledig».

Hvis svaret er «nei» må du videre se på om reisen har hatt faglig innhold. Hvis den kun har hatt innhold som er direkte faglig og ingen momenter av ferie, slipper du å betale skatt.

Hvis det bare er indirekte faglig er det verre.

Det magiske ordet her er «fordel». Hvis reisen kan betegnes som en fordel for deg personlig er den skattepliktig. Hvis den ikke er en fordel slipper du skatt. Det handler altså om skillet mellom «business and pleasure».

Her er hovedreglene:

¿ Når du får en reise som er blanding av jobb og ferie skal du skatte for den delen som er ferie.

¿ Når det gjelder utgifter som ikke lar seg dele, slik som fly og hotell, skal dette gå under det som var hovedhensikten med turen.

¿ Hvis du er i tvil om hva som er hovedhensikten med turen, kan du prøve å finne ut om det var jobb-elementet eller ferie-elementet som gjorde at reisen gikk akkurat til dette stedet.

¿ Du kan med andre ord ikke snike deg unna med å kalle en to ukers ferie for jobb bare fordi du deltok på to små møter.

¿ Hvis du tar en privat ferie i etterkant av oppholdet skal dette tas med i beregningen på hva som var hovedhensikten med turen.

¿ Møtene du deltar på må ha et direkte faglig innhold som er relevant for deg i den jobben du har.

¿ Indirekte temaer slik som samfunnspolitikk og lønnspolitikk regnes ikke som godkjent faglig innhold.

¿ At du har fått impulser av betydning for yrket er ikke tilstrekkelig til å gi fradragsrett.

¿ Hvis du har med din mann eller kone, vil utgiftene tilknyttet han eller henne være skattepliktige. Her finnes noen få unntak ved sykdom og hvis dere jobber i samme firma.

Vil du lese mer om hva som skal oppgis i selvangivelsen kan du brukes Ligningens ABC som er laget av Skatteetaten. Se under temaet «velferdstiltak i arbeidsstillingen».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.