Svenske Delemi kom til Norge for to år siden og fullførte sin femårige utdannelse med å ta masteroppgaven hos Lyse.

- Jeg tok masteroppgaven i kommunikasjon innen prosjektoppgaver hos Altibox hos Lyse. Den er nå sendt til læreren min på Blekinge Tekniske Høyskole, sier den unge ingeniøren, som har industriell økonomi som fagfelt, til Rogalands Avis.

Jobbtilbud fra hjemlandet

25-åringen har jobbtilbud hos Volvo i hjemlandet Sverige, men kjærligheten gjør at hun vil bo i Stavanger.

- Jeg hadde trodd det skulle bli enkelt å få jobb her, men nå lurer jeg på hva som er galt med meg. Skyldes det navnet mitt eller at jeg er blond? spør Reffel Delemi, som kom til Sverige fra Irak på 90-tallet.

- Min norske kjæreste jobber i Nordsjøen. Derfor vil jeg helst bo og jobbe her, men foreløpig har jeg jobbet med noe annet enn det jeg har utdannelse til, sier 25-åringen.

Hun har jobbet i barnehage og som sekretær. I det siste har hun arbeidet som resepsjonistvikar.

- Jeg har ikke nøyaktig tall på antall jobbsøknader – men det er hvert fall mer enn 100. Jeg søker på alt jeg finner, der jeg mener jeg kan bruke utdannelsen min. Men jeg kommer ikke så langt som til intervju en gang. Det er nesten som jeg lurer på om det er navnet mitt som skremmer bort framtidige arbeidsgivere, sier 25-åringen, som legger til at hun har gode norske referanser på de vikariatene og jobbene hun har hatt de siste to årene.

Mister ikke motet
- Du mister ikke selvtilliten av dette?

- Nei, det gjør jeg ikke. Jeg vet hva jeg kan og hva jeg står for faglig. Det eneste jeg ber om er at en bedrift tør satse på meg, så skal jeg bevise gjennom jobben at jeg er god nok, sier Delemi.

Hun trodde Stavanger-regionen hadde behov for hennes kompetanse.

- Jeg og kjæresten min er i ferd med å skape oss et godt liv her i Stavanger, og jeg vil helst slippe å flytte. Jeg driver også oppsøkende virksomhet mot vikarbyråene, men de sier de ikke har oppdrag som passer min utdannelse for øyeblikket. Er det virkelig ingen som har bruk for meg? spør den fortvilte jenta.

Gode referanser
Reffel Delemi får gode skussmål fra tidligere arbeidsgivere, som vil forsøke å skaffe henne ny jobb. Lyse anbefalte henne overfor andre arbeidsgivere.

- Jeg har fått gode tilbakemeldinger på Reffels arbeid som resepsjonist. Men vi jobber ikke med ingeniørmarkedet, og jeg kan derfor ikke tilby vikariater som ingeniør, sier avdelingsleder Stig Seglem i TopTemp Bemanning til Rogalands Avis.

Han har ingen forklaring på hvorfor Reffel Delemi ikke får jobb som ingeniør, men tror ikke det har noe med det irakiske navnet å gjøre.

- Nei, det tror jeg ikke. Da tror jeg heller det er mangel på erfaring som gjør at hun ikke blir kalt inn til intervju, sier Seglem.

Også Lyse har kun godord å si om jenta fra Sverige.

- Vi var veldig fornøyd med Reffel. Men hennes kompetanse og våre behov klaffet ikke ved ansettelsestidspunktet. Jeg har anbefalt henne til andre arbeidsgivere, og håper hun snart får seg en jobb der hun får brukt sin kompetanse, sier Arne Harstad i Lyse.

Les også: Jobbtilbudene strømmer på

Les flere saker i Rogalands Avis