Gå til sidens hovedinnhold

Hybelkrise for studenter

Mange tusen studenter står uten bolig til høsten. Bare i Oslo har etterspørselen økt med over 50 prosent.

(SIDE2): - Alt tyder på at det blir boligmangel i Oslo til høsten, sier Tom Olstad, direktør for studentboliger ved SiO, til Side2.

Over hele landet har mange tusen studenter som ønsker hybel fått avslag fra studentsamskipnaden, og prisene på det private leiemarkedet er skyhøye. Mye tyder på at Oslo får den veste boligkrisen noensinne når de skal finne tak over hodet til sine 40.000 studenter.

Har du opplevd noe uventet eller negativt i forbindelse med hybeljakten? Send oss et tips her.

4600 avslag i Oslo
Studentsamskipnaden i Oslo har omtrent 6000 boliger til disposisjon. I år har de mottatt så mange søknader at hele 4600 studenter ikke har kommet gjennom nåløyet.

- Vi har opplevd en ekstremt sterk økning av boligsøkere. I forhold til tilsvarende periode i fjor har søkertallet økt med rundt 50-60 prosent, sier Olstad.

For dyrt privat
Olstad understreker at noen kan ha søkt bolig flere steder, og at noen kanskje ikke kommer inn på studiet de ønsker. Likevel vil flere tusen studenter stå uten hybel til høsten.

- Vi tilbyr ikke flere boliger i år, og Oslos mest populære studiesteder har ikke opplevd en stor vekst i antall søkere. Den enorme pågangen skyldes nok at det er blitt mer populært å bo i SiO sine hybler, som er gunstigere enn på det private leiemarkedet, sier Olstad.

SiO kan ikke tilby flere hybler på kort sikt, men har iverksatt såkalt boligformidling, hvor de hjelper studenter å finne et sted å bo på det private leiemarkedet.

Må bo hjemme
Direktøren anbefaler nervøse studenter som fortsatt er uten bolig om å kontakte studentsamskipnaden, og å lete i det private leiemarkedet. Likevel tror han mange må bo hjemme de første månedene av studietiden.

- I verste fall må studenter takke nei til studieplassen fordi de ikke har et sted å bo. Boligmarked i Oslo er svært tøft, konkluderer Olstad.

- For sent
Det private boligmarkedet er også svært hett, og prisene er på vei opp.

- Det er for sent å gjøre et hybelkupp, konstaterer Christian Rasmussen, daglig leder for hybel.no, til Side2.

Allerede nå ligger snittprisen på en hybel på over 4000 kroner flere steder i landet. Og markedet har fortsatt ikke nådd toppen, som først skjer i ukene etter at studentene har fått vite om de er tatt opp på studiestedet, som skjer på fredag.

Prisene stiger
Annonsene blir revet vekk i lynets hastighet. Selv om etterspørselen etter hybler er skyhøy, kan nettsiden bare tilby rundt halvparten av hva de vanligvis gjør.

Hybel.no, som stort sett benyttes av studenter, melder om at Grünerløkka er Oslos dyreste strøk, med 3800 kroner i snittpris for en hybel hittil i år. I Bergen har Sandviken ved NHH, med en snittpris på 3250 kroner, blitt et mer populært område enn sentrum.

Leieprisene ventes derimot å stige betraktelig rett før studiestart.

- Med en snittpris på rundt 4000 kroner og et stipend på litt over 6000 kroner, sier det seg selv at boligprisene begynner å bli farlig høye, sier Rasmussen.

3000 avslag i Trondheim
Også i Trondheim er studentsamskipnadens kapasitet sprengt, og rundt 3000 studenter får avslag på søknaden om hybel. SiT mener likevel at de har alt under kontroll.

- Det er et stort og godt boligmarked i Trondheim, og vi opplever igjen økning i forhold til tidligere år. Men august måned er alltid tøff, sier Cathrine Kristiansen, fagansvarlig i SiT Boligs utleieavdeling, til Side2.

De sørger likevel for at ingen må sove på gata ved skolestart. SiT har et prosjekt der husløse studenter får bo på en flersengsrom eller sovesal i et militærbygg til 100 kroner natta.

Plass til alle i Bergen
Studentsamskipnaden i Bergen var ikke tilgjengelig for kommentar da Side2 tok kontakt onsdag. Boligdirektør i SiB, Erik Næsgard, gir inntrykk overfor adressa.no at Bergen ikke opplever samme krise som Oslo.

- Det er alltid en del som ikke får tilbud om bolig gjennom oss, anslagsvis rundt 1000 hver høst, men dette løser vi i samarbeid med det private markedet. Alle får en plass å bo i Bergen, sier Næsgard til avisen.

Reklame

Black Week hos Ekstralys: Gjør kupp på billykter, arbeidslys og xenonsett