Gå til sidens hovedinnhold

Hydro samarbeidet med Nazi-Tyskland

Norsk Hydro var medeier i og samarbeidet tett med nazi-selskapet IG Farben under andre verdenskrig. Det tyske selskapet produserte gassen som tok livet av millioner av jøder i tyske konsentrasjonsleire.

Dagens Næringsliv har gått gjennom nylig nedgraderte dokumneter i Riksarkivet og i utenlandske arkiver, i tillegg til et tidligere ukjent privat arkiv. Undersøkelsene avslører tett samspill mellom tyske IG Farben, produsenten av giftgassen Zyklon B, og Norges industristolthet Norsk Hydro.

Nazist var styremedlem
Forholdet mellom de to selskapene startet lenge før krigen. IG Farben eide 25 prosent av aksjene i Hydro, og toppsjefen i IG Farben, den erklærte nazisten og Hitler-tilhengeren dr. Hermann Schmitz, satt i Hydro-styret. Hydro eide en betydelig aksjepost i IG Farben, og Hydros toppsjef Axel Aubert, satt i IG Farbens representantskap. Men aksjeposten i IG Farben er aldri nevnt i Hydros årsrapporter, skriver avisen.

Hydro satte i gang en voldsom sjarmoffensiv i 1940 for å få lisens på aluminiumsproduksjon. Det var nemlig IG Farben som eide patentet på fremstilling av aluminium. Hydro drev lobbyvirksomhet i forhold til Terbovens regjering, donerte penger til NS, og en delegasjon dro til Berlin for å forhandle med giftgassprodusenten. Arbeidet ble kronet med hell: Hermann Göring, sjefen for det tyske flyvåpenet, avgjorde at Hydro skulle bygge opp en lettmetallfabrikk på Herøya sammen med IG Farben og de tyske nazi myndighetene.

Stråmann for Hitler
De norske finanstoppene Thomas Fearnley, Rudolf Olsen, Johan H. Andressen, Jens P. Heyerdahl og Fritz Treschow investerte i prosjektet. Også norske banker stilte villig opp for tyskerne. Både DNC, Kreditkassen og Bergen Privatbank ga milionlån til IG Farben, skriver Dagens Næringsliv.

I 1942 tok Norsk Hydro opp en rekke lån i den svenske banken Stockholm Enskilda Bank, angivelig for å finansiere prosjektet. Men en rekke dokumenter viser ifølge Dagens Næringsliv at det i realiteten ikke var Hydro pengene gikk til. De egentlige låntakerne var Hitlers rike, gjennom Nordag. Hydro stilte villig opp som stråmann for Hitler.

To år etter at byggingen av aluminiumsfabrikken var startet, ble den ødelagt av av amerikanske bombefly.

Kommentarer til denne saken