*Nettavisen* Økonomi.

Hydro tjener 100 millioner om dagen

Foto: Knut Fjeldstad/Scanpix (Scanpix)

Hydro hadde et overskudd på 100.000.000 kroner hver eneste dag fra januar til mars i år.

10.05.04 09:48

Den skyhøye oljeprisen gjør at pengene fosser inn i børsens nest største selskap. Overskuddet før skatt på 8,9 milliarder kroner i første kvartal 2004 er langt høyere enn ventet. En av grunnene er at oljeproduksjonen på 615.000 fat per dag er høyere enn anslått.

Norsk Hydro hadde driftsinntekter på 39,6 milliarder kroner i første kvartal.

- God drift og oppstart av nye felt bidrar til fortsatt sterk produksjonsvekst og sammen med høy oljepris gir dette fremragende resultater innenfor Olje & Energi, fastslår generaldirektør Eivind Reiten i Hydro.

Også aluminiumsprisene er gode, og det bidrar til å løfte overskuddet for Hydros andre store satsingsområde.

- Markedene for aluminium er i bedring, produksjon og salg av aluminium og bearbeidede produkter øker og det er tilfredsstillende at resultatene også gjenspeiler effekten av de omfattende forbedringstiltak som er gjennomført, fortsetter Reiten.

Den viktigste begivenheten for Hydro i første kvartal var utskillingen og børsnoteringen av landbruksdivisjonen, som nå har fått navnet Yara. Hydro solgte alle sine aksjer i forbindelse med børsnoteringen, noe som ga en solid regnskapsmessig gevinst.

- Utskillelse og en vellykket børsnotering av Agri-virksomheten under navnet Yara International er gjennomført, og har gitt verdiskaping for Hydros aksjonærer og styrket den finansielle plattformen for Hydro, sier Reiten.

En rekke engangsposter i regnskapet bidrar til å blåse opp Hydro-overskuddet i første kvartal. Det gjelder blant annet verdien av posisjoner selskapet har tatt i markedet for strøm og aluminium. Urealiserte gevinster på kraft- og aluminiumsderivater utgjorde cirka en halv milliard kroner ved utgangen av mars 2004.

Salget av en eierandel i Gjøa-feltet ga en ekstraordinær gevinst på 285 millioner kroner i kvartalet.

Driftsresultatet for Hydro-divisjonen Olje og Energi ble 7,8 milliarder kroner i første kvartal, mens Aluminium fikk et driftsresultat på 1,6 milliarder. I sum er driftsresultatet på 9,3 milliarder rundt 3,3 milliarder kroner bedre enn i første kvartal 2003.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.