Gå til sidens hovedinnhold

Hydro vil ikke blande seg

Hydro-ledelsen vil ikke blande seg opp i den påståtte milliardsvindelen i det russiske gjødselsselskapet Apatit, til tross for at Hydro er både eier og kunde.

Russiske påtalemyndigheter mener hovedeier Mikhail Khodorkovskij og hans oljeimperium Yukos har brukt Apatit som et verktøy for å unndra 1,5 milliard kroner i skatt. Svindelen skal ha skjedd ved at Apatit har solgt produkter til dumping-pris for å krympe det skattbare overskuddet.

Norsk Hydro er både medeier i og kunde av Apatit. Informasjonssjef Ingegerd Rafn i landbruksdivisjonen Hydro Agri forsikrer at selskapet ikke har deltatt i den påståtte svindelen.

- Vi kjøper til markedspris, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Ifølge Rafn har Hydro kjøpt råfosfat fra Apatit siden 50-tallet. På 90-tallet ble samarbeidet utvidet ved at Hydro bidro med moderne teknologi. Da selskapet ble privatisert, valgte Hydro å sikre seg en mindre aksjepost. Denne posisjonen gir imidlertid ikke Hydro noen betydelig innflytelse i det russiske selskapet, ifølge Rafn.

- Vi har ikke noe vi skal ha sagt, vi har bare drøyt 8 prosent, sier hun.

Eierposisjonen gir Hydro anledning til å skaffe seg innsyn i Apatits skattedisposisjoner. Det er imidertid en rett Hydro.ledelsen ikke har tenkt å benytte seg av.

- De kan vi helt sikkert som aksjonær, men vi ser ikke noen grunn til å legge oss opp i denne saken, sier Rafn, som ikke frykter at svindelbeskyldningene mot Apatit skal bli en belastning for Hydro.

- Jeg kan ikke se at dette skal bli noen belastning. Apatit er først og fremst en langsiktig leverandør av råfosfat for oss, påpeker hun.

Reklame

NÅ: Stort salg på sport og friluft