- Det er fantastisk! Bind og tamponger burde på ingen måte være en luksusvare, og alt som er med på å gjøre det rimeligere og mer tilgjengelig er fantastisk, sier influenser Martine Halvorsen (24) til Nettavisen.

Hun synes det er positivt at Kiwi nå setter fokus på at mensprodukter bør være gratis i norske skoler og på norske studiesteder. I fjor hyllet hun også grepet Coop Prix gjorde med å fjerne momsen på bind, truseinnlegg og tamponger.

Ingen plan om gratis bind

Kiwi har siden 2012 hatt en bonusavtale som gir kundene hver fjerde pakke bind, tamponger eller truseinnlegg gratis. Fra og med mandag og ut 2022 vil alle med avtalekort få hver andre pakke gratis.

Priskuttet til Kiwi er en del av en større «aksjon», som de kaller det, for å prøve å få myndighetene til å innføre gratis bind og tamponger på norske skoler.

- Vi vil legge press på politikerne. Målet er å få myndighetene til å få dette inn i statsbudsjettet, sier Kristine Aakvaag Arvin, kommunikasjonssjef i Kiwi, til Nettavisen.

Arbeiderpartiets Even A. Røed, som sitter i helse- og omsorgskomiteen, sier at de ikke har noen plan om å tilby gratis mensprodukter i norske skoler.

- Jeg mener at oppmerksomheten og ressursbruken på kvinnehelse må opp, og det er fint at Kiwi gjør det - men vi har ikke noe vedtak på å gjøre bind og tamponger helt gratis. Men det er flere fylkeskommuner vi styrer har gjort forsøk med dette, sier han til Nettavisen.

Konkurrentene følger etter

Line Line Aarnes, direktør for Kategori og Innkjøp hos Rema 1000, sier at også de vil kutte prisene på mensprodukter. Det gjelder imidlertid kun de som er medlem i fordelsprogrammet Æ.

- Selvsagt skal kundene våre få priskutt på sanitetsprodukter med Æ, sier hun.

Hun tekker fram at Rema i fjor lanserte et bleiekutt med halv pris på hver eneste bleiepakke du kjøper, rett i kassa, uansett hvor mange du kjøper.

- Nå gjør vi det samme med hver eneste pakke av bind, tamponger og truseinnlegg – så lenge du har aktivert priskuttet og bruker Æ, får du enkelt priskuttet ditt på sluttsummen i kassa, sier Aarnes.

Også Coops lavpriskjede Extra følger etter Kiwi på pris, opplyser kommunikasjonssjef Harald Kristiansen i Coop Norge.

- Extra har lovet våre kunder, som også er våre medeiere, at vi skal være minst like billige som våre lavpriskonkurrenter. Derfor følger vi den nye markedsprisen på sanitetsprodukter ved å gi 50 prosent rabatt som medlemskupp, sier han, og fortsetter:

- Da går rabatten automatisk inn for våre 1,9 millioner medeiere, som står for en svært stor andel av den totale handelen.

- Stort steg

I tillegg til at Kiwi endrer bonusavtalen ut året, lanserer de nettsiden skolekravet.no og en egen Instagram-konto og Facebook-side med samme navn. Her vil de fokusere på viktigheten av å tilby bind, tamponger og truseinnlegg gratis på skolene. De vil også invitere andre til å dele sine historier og argumenter.

- 31. januar lanserer vi et initiativ vi kaller «Skolekravet» - et krav til myndighetene om at bind og tamponger må bli gratis på offentlige skoler og studiesteder, sier Arvin.

Halvorsen ser positivt på tiltakene Kiwi gjør for å vise hvorfor denne saken er viktig.

- Det er et stort steg i riktig retning, og jeg håper det forsetter og at flere følger etter, sier hun.

- Det er flott at Kiwi velger å anerkjenne at dette er en utgift som er skikkelig kjip. Det er jo en ufrivillig konsekvens av å ha en livmor. Når jeg sier dette høyt, hører jeg ofte menn argumentere i mot med at det er ufrivillig å ha skjegg og at det er dyrt å barbere seg også. Mensen venter ikke på lønningsdag, det kan skjegget gjøre, fortsetter hun.

Les også: Fattignettverket Norge reagerer på Borchs utspill om dyrere mat: – Det er trist

- Kondom er gratis

Halvorsen mener det bør bli gratis bind, tamponger og truseinnlegg på norske skoler og studiesteder. Og om ikke det skulle være gratis, mener hun i alle fall at momsen burde kuttes på disse produktene i alle butikker.

- Det er på høy tid at staten slutter å tjene penger på at vi blør hver måned. Det blir jo som en luksusskatt! Bind og tamponger verken skal eller burde være luksusprodukter, for tro meg - det er alt annet enn luksus å ha mensen. Jeg tror det hadde vært heldig på flere måter, for eksempel på fravær, sier hun.

- Man kan få gratis kondomer, men ikke bind… Jeg bare nevner det, sier Halvorsen.

Les også: Ærlig talt: Martine Halvorsen

- Tror det er politisk vilje

- Det blir jo veldig dyrt om staten skal dekke bind, tamponger og truseinnlegg, hvordan tenker dere politikerne skal finne rom for dette? Det vil jo gå på bekostning av noe annet.

- Vi løfter et problem som veldig mange føler på. Derfor har vi også tro på at det vil være politiske vilje til å finne rom i neste års statsbudsjett for et så viktig tiltak, sier Arvin.

- Man har allerede innført dette i mange land, som blant annet Skottland, Frankrike og New Zealand. Det skulle bare mangle at Norge går foran også på dette området, slik vi har gjort på svært mange områder som handler om kvinners rettigheter, fortsetter hun.

Opplever skam

Når Kiwis menskampanje går i gang mandag, får også alle deres medarbeidere tilgang på bind, tamponger og truseinnlegg når de er på jobb i Kiwis butikker.

Arvin er klar på at slike produkter bør være gratis på norske skoler:

- Mensprodukter burde sidestilles med toalettpapir. Det er helt nødvendig med bind, tamponger og truseinnlegg, og alt for mange i målgruppen føler skam og har dårlige opplevelser knyttet til dette. Vi vil normalisere mensen, sier Arvin.

Hun viser til en undersøkelse Respons Analyse har gjennomført på vegne av Kiwi. Den viser at 77 prosent av norske jenter i alderen 16-24 år har opplevd ubehagelige situasjoner som følge av manglende tilgang på bind eller tamponger på skolen eller studiestedet sitt.

Arvin trekker også fram at undersøkelsen viser at 2 av 3 nordmenn mener mensprodukter burde være gratis på skolene.